Brigád a tornai várban – önkéntesek segíthetnek a déli bástya kapujának megmentésében

A következő májusi szabadnapon, 8-án folytatódnak Torna várában az állagmegóvási munkákelőkészületei. A szervezők arra kérik az önkénteseket és turistákat, hogy segítsenek feljuttatni a várba a homokot és vizet. A brigádon résztvevők vigyenek magukkal kesztyűt és frissítőt. Az önkéntesek találkozója 9:00 órakor lesz a vár alatt.

“Mivel idén anyagi forrásaink szűkösek, így egy kisebb munkával szeretnénk kezdeni. Idén a déli bástya omladozó kapujának, bejáratának az állagmegóvását választottuk” – olvasható a Castrum Thorna polgári társulás honlapján.

“Mivel autóval a várba felmenni nem tudunk, így az építkezéshez szükséget építőanyagot (homok, víz, mész) egyelőre emberi erővel kell felvinnünk a várba. A későbbiekben teherfelvonót, vagy helikoptert szeretnénk használni a szállításhoz, de ez egyelőre még csak terv.

Terveink május 8-ra:

  • Homok és vízhordás a várba. A várhegy utolsó művelt szőlője mellett különböző méretű homokzsákokat és vizes flakonokat helyezünk el. Reményeink szerint a várba látogató önkéntesek, turisták mindegyike felhoz legalább egy kis zsákot vagy vizet, így a sok kicsi sokra megy alapon a nyári építkezéshez lesz mivel dolgoznunk a várban.
  • Kőpakolás a déli bástya falainál. A bástya környezetében és a vár felső udvarában szeretnénk összeszedni a szabadon heverő köveket, hogy azt majd a falba visszaépíthessük.”

Az egyesületről és tevékenységéről bővebben itt olvashat: castrumthorna.eu.

  • rozsnyovidek/castrumthorna.eu