Túl az elnöki látogatáson – 3. nap Gombaszögön

Több érdekfeszítő közéleti témával foglalkozó előadásnak lehetünk ma szemtanúi Gombaszögön, amely a szlovákiai magyar közösség jelenével és jövőjével foglalkozik. A következő éven tartandó parlamenti választásoktól a “himnusztörvényként” elhíresült törvénymódosításig sok minden kerül terítékre a Gombaszögi Nyári Tábor csütörtöki napján.

Délelőtt a szlovák sajtó két fontos orgánumának munkatársa érkezik táborunkba. 11:30-tól a Tóth Károly sátorban Michal Novota politikai elemző és a .týždeň újságírója, valamint Peter Schutz, a Denník N napilap publicistája beszélgetnek a közelgő parlamenti választásokról, továbbá szóba kerül az idei államfőválasztás is. Az aktuális szlovákiai politikai paletta kerül elemzésre. Velük beszélget még Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője.

Déltől Antalik Imre, a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese tart előadást Szlovákia gazdasági helyzetéről. Szakmai szemmel betekintést kaphatunk országunk kihívásainak forrásaiba és lehetőségeibe. A gazdasági témák iránt érdeklődőket várjuk a Ma7 sátrába.

14:30-tól a két legnagyobb támogatottsággal bíró magyar érdekeltségű párt képviselőinek vitáját hallgathatjuk meg a Kocsmakert színpadán „Merre tovább Európa?” címmel. A külpolitikai eszmecserén kívül a közelmúltban rendezett európai parlamenti választások is a középpontban lesz Nagy József és Berényi József disputája során, amelyek után pártjaink egyike sem delegálhatott képviselőt Brüsszelbe.

Délután 3-tól a Ma7 sátra Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat és Őry Pétert, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnökét fogadja, ahol a kisebbségek életének egyik legfontosabb prioritásáról, az autonómia kérdéséről fognak beszélni. Európaszerte mit is jelent az autonómia, és miért is válik egy adott nemzeti kisebbség előnyére, többek között erről fog beszélgetni a két politikus.

A Kocsmakert színpadán a regionális bűnszervezés témája kerül terítékre 16:30-tól. „Brutálszerdahely” című előadásán Barak Dávid a csallóközi maffia történetéről és jelenlegi tevékenységéről számol be. Műsorvezető: Ollé Tamás (újságíró, Trafik.sk).

Közösségünk szempontjából talán a legaktuálisabb közéleti eseményekről a Tóth Károly sátorban fognak beszélgetni 17:30-tól. A Trafik.sk panelbeszélgetésén Fiala-Butora János (jogász), ifj. Mészáros Lajos (jogász) és Cúth Csaba (jogász, újságíró) vesznek részt, amelyen a kisebbségi jelképek használatáról lesz szó. Ennek kapcsán a „himnusztörvényt” mint központi problémát fogják körüljárni a szakértők. Műsorvezető: Czímer Gábor (újságíró).

A tegnapi nap után továbbra is örülhetnek a keményebb zenei műfajok rajongói, hiszen a Csemadok Staget ma a metal, a Kocsmakert színpadát a punk fogja uralni a Road és az Alvin és a Mókusok képviseletében. Gombaszög gyakran visszatérő zenekara az Intim Torna Illegál, amely újból kész arra, hogy lyukat vágjon a kádba. Továbbá Odett és a Rentor and the Error Jam varázsolja el közönségüket a misztikus völgyben.

További információkat a tábor Facebook-oldalán és a www.gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők, ahol a részletes program is olvasható. Napijegy a helyszínen váltható.

  • gombaszög