Teljes gőzzel halad Gombaszög

Teljes gőzzel halad Gombaszög

A rendezvény pénteki napján a közéleti témák mellett a Gombaszögi Nyári Tábor programjában több olyan előadás és panelbeszélgetés szerepel, amelyek mindennapi életünk különböző tényezőiről szólnak.

Sport, integráció, identitás, művelődés – Gombaszög hallgatósága az élet különböző szféráinak újabb fejleményeiről, projektjeiről és elgondolásairól értesülhet. Az Új Szó meghívását elfogadta a magyar labdarúgó válogatott jelenlegi csapatkapitánya, Marco Rossi, akivel a kora délutáni órákban Bőd Titanilla, a lap sportújságírója beszélgetett. A felvidéki magyar sportélet és identitás témájáról J. Mészáros Károly sportújságíró, a Régiósport szerkesztője beszélgetett Szikora Pál kétszeres olimpikonnal, az 50 km-es gyaloglás egykori világcsúcstartójával és Gáspár László paralimpiai bajnok asztaliteniszezővel, az évtized szlovákiai paralimpikonjával.

A szlovákiai magyarság közösségi dilemmáiról szóló kerekasztalbeszélgetést, amelynek vendégei Bajcsi Ildikó történész, Morvai Tünde társadalomkutató, Papp Z. Attila szociológus volt, Bencze Dávid vezette.

Együtt, vagy külön a felvidéki magyar politikában? Ezt a kérdést járta körül Nagy József (Híd) korábbi EP-képviselő és Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke. A beszélgetést Langschadl Mátyás vezette. A 30 évvel ezelőtti a rendszerváltásról Deutsch Tamás (Fidesz) EP-képviselő, Duray Miklós (MKP) nyugalmazott politikus és Berényi József (MKP) Nagyszombat megye alelnöke beszélgetett.

Milyen a magyar és a közép-európai államok érdekérvényesítő képessége? Mennyire látni a kisebbségi magyar közösségek problémáit, lehet-e ezeket láttatni és tematizálni? Hogyan instrumentalizálják a feszültségeket a nagyhatalmak? Oroszországtól, a Nyugattól, az Egyesült Államoktól, vagy a feltörekvő ázsiai hatalmaktól mire számíthatunk? A késő délután a magyar érdekérvényesítés nagyhatalmi játéktérben való megvalósíthatóságának kérdéseit Feledy Botond külpolitikai elemző, Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, Nyitrai Levente, a budapesti brit nagykövetség politikai attaséja járta körül.

A közéleten és a tudományon kívül pénteken a tábor jeles művészeket is vendégül látott. A rendezvényen tiszteletét tette Bugár Anna és Száraz Dénes színművészek, valamint Varró Dániel költő.

Gombaszög ma este is hat zenei helyszínre várja a koncertezni vágyókat. A nagyszínpadon, a Csemadok Stage-en Rúzsa Magdi énekel, de itt lép fel a Jóvilágvan is. Rajtuk kívül a Ricsárdgír, a norvégiai, Skaar és az Endorfin is játszik majd.

További részletek a tábor honlapján, a www.gombaszog.sk oldalon, illetve a rendezvény Facebook-oldalán találhatóak.

  • gombaszög


Hagyj üzenetet