Pártelnökök és István, a király Gombaszög zárónapján

Pártelnökök és István, a király Gombaszög zárónapján

Pártelnöki vita és az István, a király rockopera koncertváltozatának előadása is megvalósul ma a Gombaszögi Nyári Tábor zárónapján. A szombati napot előadások, közösségi programok tarkítják.

Kora délután a MA7 gombaszögi sátrában két neves történész tart beszélgetést a jövőre 100 éves történelmi traumánkról, Trianonról és annak mai életünkre gyakorolt hatásairól. Ablonczy Balázs az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a XX. századi magyar történelem szakértője és Hatos Pál, a Kaposvári Egyetem rektora, “Az elátkozott köztársaság” c. könyv szerzője a legújabb kutatási eredmények tükrében veszi górcső alá a témát. A történelem iránt érdeklődők részvételére feltétlenül számítunk.

14:30-kor a Kocsmakert színpadán is történelmi témájú előadásra kerül sor. Bödők Gergely történész, a Clio Intézet társ-ügyvezetője tart érdekfeszítő előadást a kereken száz éve lezajlott kommunista terrorról, a Magyarországi Tanácsköztársaság 133 napjáról, annak előzményeiről és hatásairól.

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői egész évben áldozatos értékmentő munkát végeznek. 2018 elején egy ilyen projekt keretében sikerült megmenteni az omladozó szútori református templom harangjait és méltó környezetben elhelyezni itt Gombaszögön. A harangokat a mai napon Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese és Szarvas Erzsébet, a Jánosi Református Egyházközség lelkésze szenteli újra.

17:30-kor pártelnöki vitára kerül sor a Tóth Károly sátorban. A találkozóra a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői meghívták a négy bejegyzett magyar párt elnökét, ugyanakkor felkínálták a lehetőséget, hogy a pártot annak egy másik tagja képviselje. Bugár Béla (Híd), valamint Fehér Csaba (MKDSZ) elzárkóztak a részvételtől és más személy által sem képviseltetik a pártot. A téma fontossága miatt a szervezők azonban úgy döntöttek, mégis megtartják a vitát, amelyen részt vesz Menyhárt József (MKP) és Simon Zsolt (Magyar Fórum).

A tábor utolsó estéjének zenei felhozatala is nagyon erős. A legnagyobb várakozást az István, a király rockopera koncertváltozata váltja ki. Élőben, kiváló énekesek előadásában szólnak majd a Csemadok Stage-en az István, a király ismerős dallamai! A látványos előadáson megszólalnak a rockopera legnagyobb slágerei az 5 tagú zenekar és a rockoperából is ismert szólisták közreműködésével. 22:00-kor a világzenei stílus magyarországi képviselői, a Besh o drom zenekar muzsikál a FolkSzögletben. 23:00-kor pedig az Anna and the Barbies nevű pop-rock formáció csinál éjszakába nyúló hatalmas bulit.

További információkat a tábor Facebook-oldalán és a www.gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők, ahol a részletes program is olvasható.

  • gombaszög


Hagyj üzenetet