Gombaszögi pálos monostor: A harangláb és kilátótorony ünnepélyes átadója

Gombaszögi pálos monostor: A harangláb és kilátótorony ünnepélyes átadója

A Gombaszög Fejlesztéséért Egyesület és a SINE METU Polgári Társulás szeretettel vár minden érdeklődőt holnap, október 26-án 14:30-ra a gombaszögi pálos kolostorromhoz. Családias ünnepség során bemutatják a Gombaszögi pálos monostor nagyívű revitalizációs tervét, melynek első építménye el is készült és átadásra kerül.

A kilátótorony-harangláb egyfelől otthont ad a megmentett szútori harangoknak, másfelől decens magassága lehetővé teszi a középkori templom- és kolostorrom felülről való megtekintését. A nagy jelentőségű középkori monostorrom, mely hajdan a pálosok központi apátsága volt, az itt feltárt leleteknek köszönhetően ma már országos hírnévnek örvend. A 20. században feledésbe veszett műemléket egyesületünk az elmúlt néhány évben újra térképre helyezte. A gombaszögi, UNESCO világörökség védelmét élvező cseppkőbarlang mellett ezáltal egy új turisztikai célpont jött létre, mely kétségkívül növeli Gombaszög és a régió attraktivitását.

Első ízben mutatjuk be a nyilvánosságnak Szabó Krisztián építészmérnök tanulmányát, mely a két már feltárt szakrális építmény (templom és nyolcszögletű kápolna) revitalizációját célozza meg. (lásd mellékelt képek)
Eltökélt szándékunk ezt a tervet megvalósítani, reményünket fejezzük ki, hogy az illetékes hatóságok ebben partneri hozzáállást tanúsítanak a jövőben. Célunk, hogy egy szabadtéri, rendezvényekre is alkalmas koncert- és esküvőhelyszín jöjjön létre, amely a turisták mellett a hazaiakat is ide csábítja. Az elmúlt három évben fejlesztéseink támogatására Kassa megye és a Megyei Turisztikai Ügynökség által megbízható, remek partnerekre találtunk. E szakmai partnerség és a világos célkitűzéseink tették lehetővé, hogy immár harmadik ízben tudtuk a megyétől érkező támogatást a Bebek Rezidencia létrehozására felhasználni.

A kilátót holnap személyesen a megye elnöke, Rastislav Trnka, a turisztikai ügynökség vezetője, Lenka Vargová Jurková és a régió megyei képviselője, Nagy György fogják átadni. A Kassa-Régió-Turizmus ügynökség Terra Incognita (Ismeretlen Föld) pillére 13 ezer euróval támogatta a projekt megvalósítását. Ebből a torony már megépült, a ‘’múltba néző ablak‘’ és az ivókút elkészítése pedig a következő hetekben fog befejeződni.

A támogatásért és a bizalomért a gombaszögi mozgalom és a gömöri közösség nevében szeretnénk köszönetet mondani! Köszönet illeti Baffy Lajost és csapatát a famunkákért, Andrej Hatvanskýt a vasmunkákért, valamint Gazsi Róbertet és Szabó Endrét az egyéb munkák kivitelezéséért. A holnapi, 14:30-kor sorra kerülő szalagvágásra és az azt követő koccintásra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  • gombaszög


Hagyj üzenetet