Asszonyok, ó asszonyok! – rimaszombati előadás Jókai Mór magánéletéről

Asszonyok, ó asszonyok! – rimaszombati előadás Jókai Mór magánéletéről

A Pósa Lajos Társaság Légy lámpás! előadás-sorozatának részeként 2019. november 22-én, pénteken 18:00 órai kezdettel Görbe Márk művészettörténész tart előadást a rimaszombati Csillagházban (Daxner utca 36.).

Közreműködik Máté Kristóf Zoltán, a Tompa Mihály Református Gimnázium  növendéke. Az előadás előtt megtekinthető a Feszty Árpád életét és munkásságát bemutató kiállítás. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Asszonyok, ó, asszonyok!
Jókai Mór vitathatatlanul a 19. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Mindenki ismeri regényeit, Jókai személyéről és egyéniségéről azonban általában keveset tudnak. Az előadáson az író magánéletéről lesz szó, megismerjük azokat az asszonyokat, akikkel sorsa összefonódott. Szeretett édesanyját, aki kitagadta, amikor fia feleségül vette Laborfalvy Róza színésznőt, aki pedig egészen különlegessé tette férjeura életét – például azzal, hogy egy élő sertést tartott hálószobájukban. Mindenképp szót kell ejtenünk az író nevelt lányáról, Rózáról, aki Feszty Árpád festőművész feleségeként az özvegyen maradt író támasza maradt mindaddig, amíg az – követve a családi hagyományt – ki nem tagadta. Említést kell tennünk mindenképp még arról a hölgyről is, aki közel fél évszázaddal volt fiatalabb Jókainál mégis “olhatatlan szerelemre” gyúlt az agg író iránt, és második feleségeként “édesítette meg” utolsó éveit. A vetített képes előadás során Jókai életének főbb helyszíneinek, a Stáció utcai sárgaháznak, a Bajza utcai palotának, a balatonfüredi nyaralónak és a svábhegyi villának a titkait is megismerjük, miközben betekintést nyerünk egy félistenként tisztelt írófejedelem életének örömmel, esetenként szenvedéssel teli eseményeibe.

 

  • rozsnyovidek/Pósa Lajos Társaság


Hagyj üzenetet