Folytatódik Krasznahorka várának felújítása

Folytatódik Krasznahorka várának felújítása

A Szlovák Nemzeti Múzeum (SZNM) és Krasznahorkaváralja község sikeresen lezárták Krasznahorkaváralja területrendezési terve megváltoztatásának folyamatát, amely szorosan összefügg Krasznahorka várának felújításával. A községi képviselőtestület 2019. november 19-én megtartott ülésén jóváhagyták azt a tervet, amely alapján folytatódhatnak az építkezés engedélyezésének további lépései – tájákoztatta portálunkat a múzeum.

A SZNM befejezte az építési engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció előkészítését, és a területrendezési terv változásának jogerőre emelkedését követően 2019 decemberétől megkezdődik az építési engedélyezési eljárás, amely előreláthatólag 2020 márciusában ér véget. Ezután elkezdődnek az építési eljárások, amelyek fellebbezések és másodfokú eljárás esetén 2020 októberében válnak jogerőssé.

A SZNM elkészítette az építkezés kivitelezőjére kiírandó közbeszerzési eljárás dokumentációját, amelyet jóváhagyás céljára átadott a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának. Az említett eljárások megkezdésének törvényi feltétele, hogy előbb az építési engedélyezési folyamatoknak kell lezajlaniuk.

A szerződés aláírására és az egyesület létrehozására nem csak mint formális lépésre tekintünk. Krasznahorka vára felújításának megvalósítása elképzelhetetlen lenne a helyi önkormányzattal való együttműködés nélkül. A felújítás tervezete ugyanis nem csak maga a vár felújítását foglalja magába, hanem a vár alatti új, kibővített parkoló, a közműhálózatok, műszaki berendezések, tűzvédelmi rendszerek és az idevezető utak felújítását, kiépítését is, tehát az olyan építményeket, amelyek a vár működtetésével szoros kapcsolatban állnak. A parkolón kívül új illemhelyek és büfék kialakítása is tervben van, amelyek a jövőben Krasznahorkaváralja község hasznára válhatnak“ – mondta Máté Tímea, a krasznahorkai várat is kezelő SZNM Betléri Múzeuma igazgatónője.

Krasznahorka várának és környékének komplex felújítási projektje a legnagyobb a vár történetében. Nem egyszerűen a vár tűzvész előtti állapotának visszaállításáról van szó. A tervezet célja nem csak a 2012-es tűzvész által sújtott vár felújítása, hanem a műemléken végzett korábbi (1956–1989) javítások következményeinek eltávolítása is, amelyek jelentősen károsították a vár eredetiségét.

Értem, hogy a nagy nyilvánosság számára a váron végzett javítási munkálatok egyelőre nem láthatók. Az elmúlt másfél évben azonban egy sor olyan munkát sikerült elvégezni, amelyeknek köszönhetően a vár felújítási folyamata jelentősen haladt előre. A terveken dolgozó szakemberek csapatának sikerült megoldani a felmerült problémák túlnyomó részét. Befejeződött a komplex tervdokumentáció elkészítése és megoldódott több műszaki jellegű probléma is. Elkészültek a tulajdonjogi eljárásokhoz szükséges alapiratok, valamint fontos lépések történtek a nem hatékony szerződéses viszonyok rendezése érdekében. Egy történelmi műemlék felújítása nem egyszerű folyamat, amelynek során figyelembe kell vennünk az olyan szervezetek által meghatározott követelményeket is, mint az UNESCO, az ICOMOS, vagy az ISCARSAH“ – pontosította a SZNM főigazgatója, Branislav Panis.

Az engedélyezési eljárásokkal párhuzamosan zajlottak és zajlanak továbbra is a különböző építési és rendezési munkálatok, mint például a várfal körüli törmelékek eltávolítása, a vakolatok és a tömítő anyagok eltávolítása a külső várfalon, új habarcsok felvitele, a szerkezetek statikai biztosítása (a középső vár alagsorának boltozata, a délnyugati torony mennyezete), a felső vár tisztítása és a nagyobb szerkezeti elemek odaszállítása vagy az 5. várudvar vízelvezetése és a kápolna nedves részeinek vízszigetelése.

Amennyiben a munkálatok során nem történnek váratlan dolgok, Krasznahorka várának alsó és középső része 2021 és 2022 folyamán fogadhatja az első látogatókat. Egy évvel későbbre pedig a felső vár felújítása is véget ér, és megnyílhat a látogatók számára.

  • SzNM, fotó: Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet