Werner Norbert előadása és mobil planetárium átadó – ünnepel a rozsnyói csillagvizsgáló

A rozsnyói csillagvizsgáló idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A február 8-án, szombaton megrendezésre kerülő eseményen, melynek szervezője a Gömöri Művelődési Központ (GOS), felelevenítik a csillagvizsgáló alapítását és vázolják a jövőbeli elképzeléseket. A különleges program egyaránt szól az amatőr csillagászoknak és a széles nyilvánosságnak is. A belépés díjtalan.

„Nagy örömmel és tisztelettel köszöntjük körünkben a világszerte elismert tudóst és asztrofizikust, a rozsnyói születésű Dr. Werner Norbertet. Jelenleg a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem asztrofizikai kutatócsoportjának vezetője, a brünni Masaryk Egyetem docense és a Hirosimai Egyetem vendégprofesszora Japánban. A sajtón keresztül és Norbert Rozsnyón élő szüleitől tájékozódva figyelemmel kísérjük szakmai pályafutását, és végtelenül büszkék vagyunk arra, hogy életútja a távoli galaxisok felé éppen a mi rozsnyói csillagvizsgálónkban kezdődött“ nyilatkozta Helena Novotná, a Gömöri Művelődési Központ igazgatónője.

Werner Norbert „Čierne diery v kozmickej pavučine” (Fekete lyukak a kozmikus pókhálóban) című előadására 16:00 órától kerül sor a Gömöri Hagyományok Házában (Betléri utca 8.).

„A kiváló asztrofizikus mellett bemutatjuk az új mobil planetáriumot is, melyet ünnepélyesen működésbe helyezünk. A látogatók úgy tekinthetnek az éjjeli égboltra, ahogy eddig talán nem látták. A planetáriumot Kassa Megye Önkormányzata finanszírozta közel 70 ezer euró értékben. Ilyen módon is igyekszünk növelni a látogatottságot a kulturális intézményeinkben, és felkelteni a nyilvánosság érdeklődését a megyénkben található kulturális és természeti értékeink iránt“ mondta el Rastislav Trnka megyeelnök.

Az 5 méter átmérőjű mobil planetárium a csillagos égboltot szimuláló alapfunkcióján kívül lehetővé teszi például a klasszikus éjszakai és nappali égbolt megjelenítését a megfigyelő földi pozíciójából, a Tejút 22 ábrázolási lehetőségét nyújtja, továbbá 28 csillag mitológia megjelenítésének lehetőségét, a csillagok nappali mozgásának szimulációját és csillagászati vagy természettudományi témájú,  2D formátumú „fulldome show“ programok vetítését. A planetáriumot a diákok közvetlenül az iskolákban is használhatják majd, addig azonban számos programmal együtt egész februárban a nyilvánosság rendelkezésére áll a rozsnyói Gömöri Hagyományok Házában.

  • pr-i, rozsnyovidek