Válogatás egy kísérletező művész alkotásaiból – Neupauer Roland jubileumi kiállítása

Válogatás egy kísérletező művész alkotásaiból – Neupauer Roland jubileumi kiállítása

Áprilisban ünnepli 40. születésnapját a Krasznahorkaváralján élő Neupauer Roland. A közelgő jubileum alkalmából eddigi munkáiból nyílt kiállítás február 6-án a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

A zsúfolásig megtelt teremben Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Eva Lázárová, az intézmény munkatársa röviden ismertette a kiállító művész életútját. Roland 1980-ban született, a középiskolát Kassán végezte, majd a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait festészet szakon. 2001 végétől jelentek meg súlyos betegségének (sclerosis multiplex) tünetei, melyek munkásságára is hatással voltak. Néhány évig pedagógusként is tevékenykedett Rozsnyón és Késmárkon. A Bányászati Múzeumban nem ez az első kiállítása, a közönség 2011-ben (Zodiac) már láthatta a képeit, 2015-ben a múzeumhoz tartozó krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban állított ki (Polovodič), majd 2016-ban (Internácia) ismét Rozsnyón nyílt tárlata. Jelenleg elsősorban festéssel foglalkozik.

A képzőművész a kiállítás elrendezéséről elmondta, az első helyiség a múltját jelképezi, onnan továbbhaladva az utolsó teremben elérkezünk a jelenbe, ahol a kísérletező technikával készült alkotásai láthatók. Hozzátette, soha nem elégedett, újra és újra másfajta módszerekkel próbálkozik, folyamatosan igyekszik a festésmódját tökéletesítni. Gyakran foglalkozik a külső és belső térrel, ezt szeretné a képein megragadni. Az ünnepélyes megnyitót Róbert Šimko, a múzeum munkatársa, a Massriot együttes frontembere két dallal színesítette.

A jubileumi kiállításra maga a művész válogatta össze a képeket, és portálunk érdeklődésére elmondta, mi foglalkoztatja: „Mostanában a papír érdekel, a recikláció, a pasztózus festés. A papírral tudok száradás közben is, meg előtte is csinálni olyan anyagot, amely továbbviszi a festést. Vagy helyettesíteni önmagában már a pasztózus festményt. Szóval alap is lehetne, és kombináció a vászonnal együtt is.”

A kiállított művek között találunk festményeket, grafikát, kombinált és háromdimenziós alkotásokat, figuratív, geometriai és absztrakt ábrázolást is. Nemcsak az alkotási technikák és a kifejezésmód terén sokszínű Neupauer Roland palettája, hanem a tematikát illetően is: „A téma mindig jön magától, érdekel önmagában a természet, a grafikai, matematikai, térbeli dolgok, mindenféle. Az mindegy, hogy festem vagy rajzolom, hagyom, hogy jöjjön elő.”A tárlat a Galériában március 29-ig tekinthető meg.

  • prekop-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet