„Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban” – államhatárokon átnyúló projektet valósít meg a nemzeti park

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) részt vesz a „Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban” című projekt megvalósításában. A projekt célja a közös természeti értékek megőrzése, azáltal, hogy azonosítja, feltérképezi, majd megfigyeli a határon átnyúló kulcsfontosságú ökológiai folyosókat és a folyosók élőlényeit, intézkedéseket hoz az ökológiai folyosók védelmére, mely így a jövőben fokozottan segíti a nagy húsevő ragadozók élőhelyeinek védelmét, kiküszöbölve az élőhelyeket érintő országhatárok negatív hatásait – adta hírül az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

„A projekt során a közösen kidolgozott és elvégzett módszertan eredményeként feltérképezzük az államhatárokon átnyúló kulcsfontosságú ökológiai folyosókat, a folyosókat használó nagyragadozókat. A nagyragadozó fajok védelme érdekében természetvédelmi intézkedéseket tudunk megvalósítani ezen ökológiai folyosók megőrzése biztosítása érdekében mintegy 4 millió hektárnyi területen. A projekt időszakában végzett képzések segítségével várhatóan növeljük a helyi közösségekben a biológiai sokféleség fontosságának tudatosítását” – számolt be a nemzeti park jelentése. 

Magyarországon, köszönhetően a szlovák-magyar államhatár közeli stabil populációinak, az Aggteleki-karszton és a Zempléni-hegységben élnek és szaporodnak farkasok, hiúzok és barna medvék. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet a fokozottan védett nagyragadozók élőhelyhasználatának és genetikai egyedazonosításának vizsgálatára.

„Míg a 2001-2006-ig terjedő időszakban a nagyragadozók előfordulását próbáltuk dokumentálni, addig napjainkra a farkas (Canis lupus) jelenléte az ANPI működési területén, néhány kistájat (pl.Tokaj hegy) leszámítva, állandónak mondható. A barna medve (Ursus arctos) életjelenléte 2008-tól évről-évre egyre gyakoribb, várhatóan állandósul. Egyedül a hiúz (Lynx lynx) életnyomai, észlelésének gyakorisága mondható állandónak.”

A 2019 októberében megkezdett projekt időtartama 30 hónap, befejezésének dátuma pedig 2022.03.31. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság projekt partnerei a romániai WWF, mint vezető partner, továbbá az ukrán Rakhiv EcoTur és a szlovák SOS Birdlife.

  • rozsnyovidek/ANPI, illusztrácós kép: https: pixabay.com