Szigorú biztonsági intézkedések mellett folytatódnak a várfelújítási munkák

A tervdokumentáció részleges jóváhagyása és a közbeszerzési eljárás lefolytatása után megkezdték a helyreállítási munkák előkészítését a krasznakhorkai várban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Vášaryová, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) kommunikációs osztályának vezetője.

„Az északi és déli fal oldalain lévő, körülbelül 750 köbméternyi feltöltést a vár utolsó nagy átépítésekor, 1956 és 1989 között alakították ki. Abban az időben a várdombon helyezték el az építési törmeléket” – magyarázta Vášaryová.

A töltés déli oldalon lévő része ugyanabból az anyagból készült, azzal a céllal, hogy egyfajta rámpát képezzen a kazánházhoz. „A töltések eltávolításának oka, hogy távol tartsák a nedvességet, és hogy helyreállítsák a korábbi állapotokat” – tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy ideiglenesen rögzítik a középső vár átjáróját. „A boltozat stabilizálása után lehetett áthelyezni a várból a legnagyobb és legérdekesebb kiállítási tárgyakat – Andrássy Franciska grófnő 1904-ben készített szecessziós  temetési hintóját, valamint az ágyúkat és a többi fegyvert” – mondta Vášaryová.

Branislav Panis, a múzeum főigazgatója elmondta, ez az eddigi legátfogóbb rekonstrukció a vár történetében. „Nem csupán a tűz előtti állapot visszaállításáról van szó. A projekt része az is, hogy helyrehozzuk azokat a károkat, amelyek az emlékmű 1956 és 1989 között végzett, nem szakszerű felújítása során keletkeztek” – jegyezte meg.

(tasr)