Interaktív otthoni tevékenységeket és retro kisfilmeket kínál a Gömöri Művelődési Központ

Interaktív otthoni tevékenységeket és retro kisfilmeket kínál a Gömöri Művelődési Központ

A Gömöri Művelődési Központ (GOS), Kassa megye kulturális intézménye igyekszik kellemesebbé tenni a koronavírus-járvány miatt otthon töltött időt. Kínálatukkal az iskolásokat és a felnőtteket egyaránt megszólítják – tájékoztatta portálunkat az intézmény.

„Tisztában vagyok a jelenlegi helyzet nehézségeivel, főleg a lelki megterheléssel, ami a felnőtteket és a gyerekeket is érinti. Egyre jobban hiányoznak a társas kapcsolataink és az alkotótevékenységek, amik örömet és megelégedettséget szereznek. Intézményünk reagált erre a helyzetre: a „GOS-ka online“ közvetíti aktuális kulturális kínálatunkat a széles nyilvánosságnak honlapunkon és közösségi oldalunkon keresztül. Teljesen természetes a védőmaszkok varrása is, hiszen a Gömöri Hagyományok Házának textilműhelye szinte erre van teremtve – az alapanyagok, a műszaki és személyi feltételek tekintetében is“ nyilatkozta Helena Novotná igazgatónő.

Online gömöri csárdás-oktatás és hagyományos ételreceptek, régi rövidfilmek a Youtube-on

A művelődési központ ezekben a napokban olyan retro kisfilmeket, dokumentumokat tesz közzé Youtube-csatornáin, melyek a 60-as és 70-es években készültek az intézmény mellett működő Gemerfilm klub lelkes tagjainak, amatőr filmeseknek köszönhetően. Azok számára, akik szeretnék megtanulni a gömöri csárdás alapjait, szintén elérhető egy oktatóvideó a Youtube-on. Folyamatosan jelentetik meg a hagyományos gömöri gasztronómiát bemutató videó-recepteket is. A művelődési központ kreatív csapata ugyanakkor már dolgozik egy olyan szórakoztató videótanfolyam megvalósításán, amely a gyerekeknek tanítja meg egyszerűbb hagyományos gömöri ételek elkészítését. Készül továbbá néhány folklór tematikájú retro fotósorozat és a gömöri népviseleteket, kiegészítőket részletes leírással bemutató, új ismeretterjesztő színes fotókollekció.

Agyagozás otthon és virtuális séta

„Rendkívül nagy az érdeklődés az agyagozás iránt, aminek nagyon egyszerű a menete. Minden szerdán egy meghatározott időben lehetőség van nálunk jelképes egy euróért egy kiló agyagot venni otthoni feldolgozásra. Ezután a kész terméket ingyen kiégetjük az elektromos kemencénkben. Természetesen ehhez forgattunk egy egyszerű videót is az alapvető technikák és folyamatok magyarázatával“ számolt be a tevékenységekről Helena Novotná.

A Gömöri Művelődési Központ weboldalán az érdeklődők virtuális látogatást tehetnek a Gömöri Hagyományok Házában, jelenleg készül a virtuális séta kibővítése.

A Kassa megye kulturális intézményei által készített virtuális látogatások és az otthon végezhető interaktív tevékenységek teljes kínálata itt tekinthető meg.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet