Felvidéki sikerek A Nagy Könyves Beavatáson

Felvidéki sikerek A Nagy Könyves Beavatáson

2020. április 18-án zárult hivatalosan A Nagy Könyves Beavatás 5. évada. A fiatalokat olvasásra, kreatív szövegértelmezésre és -feldolgozásra motiváló versenyben a résztvevő csoportok 5 hónapon keresztül feladatokat oldanak meg, ún. beavató lapokat készítenek – könyvajánlókat, könyvkritikát és egyéb kreatív feladatokat (pl. kalligram, fotó, videó, képregény) teljesítenek. Az egyedi olvasásnépszerűsítő kihívás főszervezője az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (BSMVK), további támogatója az Informatikai és Könyvtári Szövetség (ISZK), valamint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

A nagyszabású és izgalmas díjátadó eredetileg Budapesten lett volna az összes versenyző részvételével, de a jelen helyzetben másképp kellett megoldani az eredmények kihirdetését. Így került megrendezésre a Díjátadó a fotelből elnevezésű webinárium. Annak ellenére, hogy mindenki más sávszélességgel, kép- és hangminőségben volt jelen, elmondhatjuk, hogy az eredményhirdetés izgalmas és nagyszabású volt.

Több mint hetven résztvevő követte online az eseményeket, és kimondottan családias, szeretetteljes virtuális közeg kerekedett a díjátadó végére. A program kezdéseként a szervezők: Szabó Eszter, Szécsényi Orsolya és Csépányi Zoltán – a BSMVK munkatársai, továbbá Tőzsér Istvánné Andrea, a könyvtár igazgatója és Ramháb Mária, az ISZK elnöke, megyei könyvtárigazgató és főtanácsos mondtak köszöntő beszédet. Ezek után a versenyben résztvevő zsűritagok oszthatták meg az idei évaddal kapcsolatos sajátos benyomásaikat, élményeiket. A versenyzők sem maradhattak ki, néhány visszatérő csapattag tartott rövid élménybeszámolót az idei feladatokról. Az elbeszélések után még egy nem kifejezetten könyvmolynak is megjöhetett az étvágya, hogy nekiüljön egy új olvasmánynak.

A zsűri részéről elsőként Mészáros Dorka író értékelte az elkészült scrapbookokat. Tóth Evelin vlogger a kreatív feladatok végeredményeiről mondott véleményt. Mészöly Ágnes író a szakmai könyvkritikákról számolt be. Lázár Kolozsi Ildikó és Kovács Attila (Holden Rose) írók a szívhezszóló könyvajánlókat méltatták.

A versenyzők élménybeszámolóiból egyértelművé vált, hogy nem bánták meg, hogy csatlakoztak a játékhoz, sőt, sokan azt sajnálták, hogy nem tudtak róla korábban. Kiemelték, hogy a verseny nagy pozitívuma, hogy változatos, kreatív fealadatok vannak és hogy az olvasmánylistán olyan könyvekkel is találkozhattak, amelyeket maguktól nem vettek volna a kezükbe. A játék nagy előnye, hogy a feladatmegoldásnál nagy szabadságot kapnak és kiemelték a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét. A hozzászólók egyöntetűen kimagasló pozitívumként értékelték, hogy a szervezőkkel közvetlen kapcsolatban lehettek, s a feladatmegoldások között is sokszor konzultálhattak.

Díjat kaptak a királyhelmeci gimnazisták a legjobb könyvajánlóért

A szervezők ezután elkezdték ismertetni az egyes kategóriák jelöltjeit úgy mint: a legkreatívabb feladat különdíja, a legjobb könyvajánló különdíja és a legjobb irodalmi kritika különdíja. Közben megtudhattuk, hogy a magyarországi csapatok mellett idén Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is versenyeztek. Nagy meglepetésre az egyik különdíjat, a legjobb könyvajánlóért a királyhelmeci Cicafa csapat nyerte. A csapat tagjai mindannyian a Királyhelmeci Gimnázium tanulói: Csizmadia Cyntia, Kohut Laura és Pollák Fanny. Munkájukat Nagy Gabriella tanárnő támogatta.

A teljes feladatmegoldás itt olvasható: https://nagykonyvesbeavatas.hu/hu/node/424

Cicafa csapat élménybeszámolója:

Határtalan boldogság, a jól végzett munka öröme, elégedettség – ezt éreztük, mikor kiderült, hogy a Nagy Könyves Beavatás különdíjának, a 2020-as év legjobb könyvajánlójának mi lettünk a győztesei. Ez a hír, ÖRÖMhír, szinte felfoghatatlan volt számunkra. Kezdetben kicsit megijedtünk ettől a versenytől, hiszen ez 6 hónapi munka volt az iskola, a mindennapi életünk mellett. Mi már akkor a mai mottónk szerint éltünk, MARADJ OTTHON!, önkéntes kulturális karanténba vonultunk, alkottunk, csetepatéztunk, vitáztunk, örömködtünk. Néha nehézkes volt beosztani az időnket, többször vitába fordult egy-egy elemzés, mégis azt mondjuk: megérte. Némely kreatív feladat hozott pár problémát, pl. hogy melyikünk ötlétét valósítsuk meg és miként. Ezt a nyomást leginkább a visszajátszásnál éreztük, ahol kép formájában kellett visszaadni a történet egy részletét. Ki fényképezzen, ki öltözzön be, milyen legyen a háttér, melyik is a legjobb kép… Végül sikerült, és remek pontszámokat kaptunk.  A verseny által olyan könyveket olvashattunk el és ismerhettünk meg, amit mi magunk sosem választottunk volna. A sors fintora, hogy végül így fedeztük fel azt a művet, amely a sikerekig repített bennünket, amely által nyertesek lettünk. William R. Forstchen Egy másodperccel később című könyve mindhármunknak az egyik kedvenc könyvévé vált, ami meglepetés volt számunkra, hiszen ízlésünk különböző.Talán a végére összecsiszolódtunk?! Köszönjük szépen a szervezőknek, zsűritagoknak, hogy megajándékoztak a siker örömével. Arra bátorítunk minden fiatalt, hogy aki szeret olvasni, akit elvarázsol az irodalom izgalmas világa, az jelentkezzen, próbálkozzon, csatlakozzon hozzánk! Itt bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy éppen egy kisebb problémába ütközöl, semmi gond, kérdezhetsz bátran, kérhetsz eligazítást és kapsz jó tanácsot, útmutatást a szervezőktől. Minden szervező hihetetlen kedves. Ki tudja, lehet Te és a csapatod lesztek a 2020/2021-es év győztesei, esetleg különdíjasai. Lehet, hogy még találkozunk is. Köszönjük szépen az élményt!“

Ezután következett a TOP 10 csapat bejelentése. Nagy volt az izgalom, hiszen az utolsó forduló előtt a másik szlovákiai csapat benne volt a legjobb 10-ben. A siker nem maradt el, hiszen a diószegi Ági angyalai csapat a 7. helyen végzett, ami nagyon előkelőnek számít így, hogy először vettek részt ebben a versenyben. A csapattagok Herczog Rita, Juhos Rebeka és Tósegi Martina munkáját a Magán Szakközépiskola Diószeg tanárnője Mozoli Ágnes támogatta.

Teljes feladatmegoldás: https://nagykonyvesbeavatas.hu/hu/node/433

Az Ági angyalai csapat élménybeszámolója:

A versenyeken szlovákiai magyar csapatként sosem könnyű labdába rúgni a magyarországi csapatok mellett, hiszen a mi gondolatvilágunk eléggé sajátos. Nagyon büszkék vagyunk a csapatunkra és mindenkire, aki segített elérni ezt a fantasztikus eredményt. Köszönjük a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének az összeköttetést, hiszen fantasztikus utazáson vagyunk túl, s azt a rengeteg segítséget, amit nyújtottak. A jövőbeli csapatoknak azt üzennénk, hogy mindenképpen vágjanak bele, itt csak gazdagodni lehet, és reméljük, hogy jövőre mi is újra részesei lehetünk ennek a különleges és kreatív fél évnek.“

Összesítésben végül a 3. helyezett a jászberényi Tűzben Edzett Triász, a 2. helyezett az Alapult Krisztus Előtt 60-ban, az 1. helyezett pedig az egri NYomiZOO lett.

Aki kíváncsi a nyertes munkákra, az a www.nagykonyvesbeavatas.hu weboldalon megnézheti őket. A játék szlovákiai kapcsolattartója és a csapatok segítője Egyházi Dóra, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete alelnöke volt. Reméljük ősszel folytatódik a játék és a felvidéki magyar fiatalokat újabb versenyzők képviselhetik majd. Gratulálunk a nyerteseknek és a sikeres résztvevőknek egyaránt!

  • Egyházi Dóra


Hagyj üzenetet