Az iskolák és az óvodák megnyitása lesz a szakértői megbeszélések témája

Az iskolák és az óvodák megnyitása lesz a szakértői megbeszélések témája

Az iskolák és az óvodák fokozatos megnyitása lesz a következő szakértői megbeszélések témája, számos lehetőség jöhet szóba – mondta Igor Matovič miniszterelnök a hétfői sajtótájékoztatón. Hozzátette, az intézkedések bevezetése a koronavírus-járvány terjedésének alakulásától függ.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint el kell kezdeni a tervezett beavatkozásokat és a járóbeteg-ellátást is. A miniszter elmondta, a szakértők módszertani útmutatót dolgoztak ki a további lépésekhez. „Fokozatosan megnyitjuk az iskolákat és az óvodákat” – mondta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy számos lehetőség szóba jöhet, az intézkedés függhet a gyerekek korától, de például attól is, hol dolgoznak a szülők. Ha ezt a változatot választják, az elsők között a rendőrök, a mentősök vagy katonák gyerekei mehetnek iskolába. Hangsúlyozta, hogy erről csak most kezdődik a vita – számolt be a TASR.

Krajčí a tervezett műtétekkel kapcsolatban rámutatott, hogy a beavatkozásokat eddig sem tiltották meg, de korlátozták. Ján Mikas országos tiszti főorvos útmutatót dolgozott ki a központi válságstáb egészségügyi szakértőivel közösen. „Az egészségügyi ellátásnak alkalmazkodnia kell az aktuális helyzethez és elérhetőnek kell lennie a lakosság számára” – mondta.

A miniszter kijelentette, a jelenlegi helyzettel összefüggésben fontolóra veszik a kórházak átstrukturálását is. Elmondta, csökkentették a COVID-19 betegek számára fenntartott ágyak számát. 12 kórházban összesen 12 500 ágyat tartanak fenn erre a célra. Elmondása szerint a fennmaradó kapacitást hatékonyan szeretnék kihasználni az egészségügyi ellátás céljaira.

Mikas elmondta, fontolgatják a COVID-19 immunológiai szűrések megkezdését, hasonlóan, mint korábban a kanyarónál és más betegségeknél. „Kidolgozzuk, majd közzétesszük az erre vonatkozó terveket, és együttműködésre fogjuk kérni a lakosságot” – mondta.

A miniszterelnök a kötelező hatósági karanténról is beszélt. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e hatályon kívül helyezni vagy módosítani az intézkedést, azt válaszolta, ez az eddigi leghatékonyabb intézkedés. „Ha találunk ugyanilyen biztonságos alternatívát, akkor nem kizárt, hogy módosítjuk ezt az intézkedést” – mondta.

  • tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet