Június 1-jén újranyitnak az óvodák és az alapiskolák

Június 1-jén ismét megnyitnak az óvodák és az alapiskolák. Az újranyitás az első öt évfolyam tanulóit érinti, az iskolalátogatás önkéntes alapon fog működni. Ezt Igor Matovič kormányfő jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatóján – adta hírül a TASR.

Branislav Gröhling oktatási miniszter hozzáfűzte: az iskolapadokba csak a higiéniai óvintézkedések betartása mellett ülhetnek vissza a diákok. Azt, hogy egy iskola vagy óvoda tényleg újranyit-e, a fenntartó fogja eldönteni.

Gröhling elmondása szerint az óvodákban legfeljebb 15 gyerek lehet majd egy csoportban, az alapiskolákban pedig a maximális osztálylétszám nem haladhatja meg a 20 főt. Ha a szülők úgy döntenek, hogy inkább otthon maradnak a gyerekkel, megtehetik, hangsúlyozta a miniszter.

Az óvodákba elsősorban az egészségügyi dolgozók, rendőrök, katonák és más, a koronaválság szempontjából fontos pozíciókat betöltő személyek gyerekei térhetnek vissza, valamint a pedagógusgyerekek is.

A 6-9. évfolyamok tanulói, valamint mindazok részére, akik nem akarnak visszaülni az iskolapadba, folytatódik a távoktatás. A tárcavezető ígért egy segédanyagot az óvodák és alapiskolák újranyitásával kapcsolatban. Matovič elmondta, hogy a művészeti alapiskolákban csak individuális képzést fognak tartani. Az újranyitás részletes feltételeit a napokban teszik közzé.

tasr, fotó: pixabay.com