További létesítmények nyithatnak ki, a szabadban nem kötelező a szájmaszk

További létesítmények nyithatnak ki, a szabadban nem kötelező a szájmaszk

A koronavírus-járvány miatti intézkedések enyhítésének részeként további létesítmények nyithatnak ki. Rendezvényeket is lehet szervezni legfeljebb 100 résztvevővel. Enyhítik a szájmaszk viselésének szabályait is – tájékoztat a közegészségügyi hivatal (ÚVZ).

A szabadban nem kell szájmaszkot viselni, ha legalább öt méter távolságra vagyunk a többi embertől. Nem kötelező a maszkviselés a szabadtéri vagy fedett sportlétesítményekben sem. A fényképezés idejére is le lehet venni a maszkot – adta hírül a TASR.

Az iskolák megnyitása után a pedagógusoknak, az iskolásoknak és az óvodásoknak sem kell szájmaszkot viselniük az oktatási intézményekben. A játszóterek és a gyereklétesítmények továbbra is zárva maradnak.

Az üzletekbe több vásárlót engednek be egyszerre, 15 négyzetméterenként egy személyt. „Ez nem vonatkozik a gyerekekre” – tájékoztatott a közegészségügyi hivatal. Megnyílnak a bevásárlóközpontok is. Az előcsarnokokból eltávolítják az összes ülőalkalmatosságot, és a bevásárlóközpontokban lévő vendéglőkben be kell tartani az összes előírást. A mellékhelyiségeket folyékony szappannal és papírtörölközővel kell felszerelni, a kézszárító gépek nem működhetnek.

Az intézkedés szerint a vendéglők – a házhoz szállítás kivételével – 6 és 22 óra között tarthatnak nyitva. Az asztalok között legalább két méter távolságnak kell lennie. Csak két személy, vagy a szülők és a gyerekek ülhetnek egy asztalnál.

A taxikban a vezetőfülke és az utastér elválasztása már nem kötelező, de ajánlott. Az fodrászok, borbélyok, kozmetikusok, masszőrök stb. védőpajzs helyett védőszemüveget viselhetnek. Az autósiskolákban vizsgáztató jelenlétében, a járműben tarhatók a gyakorlati vizsgák.

Legfeljebb 100 fő részvételével újra lehet sport-, kulturális, vagy egyéb rendezvényeket szervezni. A tömeges sportrendezvények szervezése továbbra is tilos. Az uszodákat és a fedett sportpályákat csak a sportklubok tagjai használhatják.

– tasr, fotó: pixabay.comHagyj üzenetet