A rendőrség újabb csalásokra figyelmeztet

A rendőrség újabb csalásokra figyelmeztet

Az internetes csalásokról sokat olvashatunk a sajtóban, mégis akadnak, akiket hamis személyazonosságú egyének behálóznak, majd jókora összeget csalnak ki a hiszékeny áldozatukból. A rozsnyói rendőrség a város honlapján számol be két közelmúltban történt esetről: mindkétszer nők voltak a sértettek, akiknek a bankszámláját a már jól ismert, “kiküldetésben lévő amerikai katona” sztorival fosztották ki. 

Egy 57 éves rozsnyói nő május 16-án jelentette a rendőrségen, hogy 2019. október 7-én a Facebook-on megismerkedett egy Harry Richardson nevű férfivel. A Google Hangouts szolgáltatáson keresztül kommunikáltak, és az illető Szíriában állomásozó amerikai katonának adta ki magát. Arra kérte a sértettet, küldjön pénzt a számlájára, hogy meglátogathassa őt. A hölgy 2019 októbere óta több alkalommal is különböző összegeket küldött az illető utasításai szerint, mindig más számlára. Május 16-ig összesen 70 000 €-t utalt át, aznap Harry Richardson ismét jelentkezett, és további 28 000 €-t kért. A sértett ekkor döntött úgy, hogy feljelentést tesz a rendőrségen, akik csalás bűntette miatt nyomoznak. Az elkövetőt 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Egy ezidáig ismeretlen elkövető, aki „Gast Ben Williams“ néven Irakban szolgáló amerikai tábornokként mutatkozott be, a 2019 decembere és 2020. január 27. közötti időszakban egy 51 éves Rozsnyói járásbeli nőt károsított meg. Facebook és messenger segítségével lépett kapcsolatba a sértettel, ezután elhitette vele, hogy csomagot küldött neki az „Express Courier“ futárszolgálattal. A csomaggal kapcsolatos  illetékfizetés címén, különféle ürüggyel többször is pénzt csalt ki a nőtől. A szóban forgó csomag soha nem érkezett meg, és az elkövető természetesen a 18.250 €-t sem küldte vissza. A csalási ügyet a rozsnyói rendőrség vizsgálja, a tettes 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.

Az esetek kapcsán a rendőrség felhívja a polgárok figyelmét, hogy legyenek körültekintőek azokkal az ismeretlen személyekkel szemben, akik különböző indokkal, megkeresésekkel a közösségi hálón, e-mailben vagy egyéb internetes applikáció segítségével lépnek velük kapcsolatba. Ha ilyen esetben csalás gyanúja merül fel, azonnal hívják a rendőrséget a 158-as telefonszámon.

  • pr-i, rozsnyovidek, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet