A gyerekek hétfőn visszatérhettek az óvodákba és az alapiskolákba

A gyerekek hétfőn visszatérhettek az óvodákba és az alapiskolákba

A gyerekek hétfőn szigorú higiéniai előírások betartása mellett visszatérhettek az óvodákba. Az oktatási-, tudományos-, kutatási- és sportminisztérium sajtóosztályának közleménye szerint az óvodákba és az alapiskolákba a gyerekek 60-70 százaléka tért vissza. Arról, hogy az adott óvoda újranyitotta-e a kapuit, a fenntartó döntött – tájékoztatott ma a TASR.

A gyermek törvényes képviselőjének az óvodába való visszatérés napján igazolnia kell, hogy a gyermeknél nem jelentkeztek fertőző betegség tünetei és nincs karanténban. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha a gyermek három napnál többet hiányzik az óvodából. Az óvodákban legfeljebb 15 gyerek lehet egy csoportban.

Az óvodák naponta legfeljebb kilenc órán keresztül lehetnek nyitva. Az alkalmazottaknak lehetőség szerint biztosítaniuk kell a megfelelő távolságot a gyerekek között a játék, a tanulás és a pihenés ideje alatt. Biztosítják a játékok és a tantermek fertőtlenítését is. A minisztérium azt javasolja, hogy az óvoda alkalmazottai minél több időt töltsenek a gyerekekkel a szabadban.

A szülők reggelente az óvodában adhatják át a gyerekeiket, legfeljebb tíz percet tartózkodhatnak az épületben. Ugyanúgy, ahogy az alapiskolákban is, minden reggel megmérik a gyerekek lázát, és a kézfertőtlenítés is kötelező. Az óvodák és alapiskolák újranyitásával kapcsolatos segédanyag szerint az óvodásoknak nem kell maszkot hordaniuk, de a pedagógiai alkalmazottaknak ajánlott az arcmaszk vagy az arcvédő pajzs viselése. Az egyéb iskolai alkalmazottaknak kötelező arcmaszkot hordaniuk. A szülőnek egy tartalék maszkot kell elhelyeznie a gyerek szekrényében. Az óvodai és iskolai étkezdék a szokásos módon működhetnek. Altatáskor a gyerekek kiságyai között legalább egyméteres távolságot kell hagyni. Amennyiben erre az adott óvodában nincs elég hely, a nagycsoportban elmaradhat a délutáni alvás.

Az oktatási intézmények a világjárvány miatt március óta tartanak zárva. A hagyományos iskolai tanítást távoktatás váltotta fel. Hétfőn az óvodák és az alapiskolák mellett újra megnyíltak a művészeti alapiskolák is, de ezekben csak individuális képzést tartanak. A sajátos nevelési igényű gyermekek számára fenntartott alapiskolák mindegyik évfolyamában újraindult a tanítás. Hétfőtől újra működnek az iskolai klubok is.

  • tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet