Újabb enyhítéseket vezettek be, megszűnik a kötelező karantén, lehet már utazni

Újabb enyhítéseket vezettek be, megszűnik a kötelező karantén, lehet már utazni

Szerdától tovább enyhítik az új koronavírus-járvány kapcsán hozott intézkedéseket. Megszűnik a kötelező karantén és az e-karantén, és már 16 országba lehet szabadon utazni. Változnak a szájmaszk viselésének szabályai és az éttermekre vonatkozó szabályok is.

A TASR tájékoztatása szerint a kötelező hatósági karantén és az úgynevezett e-karantén megszűnik, és otthoni karanténban kell maradnia annak, aki nem annak a 19 országnak valamelyikéből érkezik, ahol kedvező a járványügyi helyzet. Eddig Csehország, Magyarország és Ausztria minősült biztonságosnak, de ide sorolták már egyebek között Németországot, Liechtensteint, Svájcot, Szlovéniát, Horvátországot, Bulgáriát, Görögországot, Ciprust, Máltát, Észtországot, Litvániát, Lettországot, Finnországot, Norvégiát, Dániát és Izlandot. Az érintett országokba irányuló járatok is újraindulnak.

Megváltoztak a szájmaszk viselésének szabályai is. A szabadban csak akkor kell felvenni, ha két méternél közelebb állunk idegen emberekhez. Igor Matovič miniszterelnök elmondta, zárt térben továbbra is kötelező a szájmaszk, de a munkahelyen csak ajánlott, ha az emberek két méter távolságot tudnak tartani egymástól. A boltokban és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a szájmaszk. A vendéglőkre vonatkozó szabályok szintén változnak. Az üzemeltetőknek nem kell már választania, hogy tíz négyzetméterenként csak egy embert enged-e be, vagy kétméteres távolságot tartanak-e egymástól a vendégek. Ez már csak ajánlás. Kinyithatnak a bevásárlóközpontokban lévő gyereksarkok és az éjszakai klubok is. Szerdától a rendezvényeken részt vevők számát 500 főre maximalizálják.

  • tasr, kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet