Változnak az üzletekre, éttermekre vonatkozó szabályok

Változnak az üzletekre, éttermekre vonatkozó szabályok

Szerdától, június 10-től változnak az üzletekre és az éttermekre vonatkozó szabályok. Az üzemeltetőknek már nem kell választaniuk aközött, hogy 10 négyzetméterre legfeljebb egy vásárlót vagy fogyasztó vendéget engednek-e be, vagy inkább biztosítják a vásárlók, fogyasztók közötti kétméteres távolságot. Mint a TASR ma hírül adta, mostantól ezek csak ajánlások lesznek. 

Szerdán megnyithatnak az üzletközpontokban lévő gyermekmegőrzők, valamint az éjszakai klubok is. Ezt Igor Matovič kormányfő jelentette be a keddi sajtótájékoztatóján, a szakmai konzílium ülése után. Ján Mikas tiszti főorvos elmondta: a gyermekmegőrzőket rendszeresen fertőtleníteni kell. Azt javasolta, a szülők továbbra is fontolják meg, hogy igénybe veszik-e ezt a szolgáltatást.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy az üzletekben és az éttermekben ezután is ajánlott betartani az eddigi intézkedéseket (10 négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég, kétméteres távolság az asztalok között stb.). Hozzátette: az enyhítésekkel, melyek bevezetése a kedvező járványügyi helyzetnek köszönhető, a fenntartóknak akarnak kedvezni, hogy fellendíthessék a vállalkozásaikat.

„Hála minden szlovákiai lakosnak, megengedhetjük magunknak az óvintézkedések visszavonását” – mondta Mikas. Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy a helyzetet a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) folyamatosan nyomon fogja követni, és rosszabbodás esetén azonnal közbelép. Az esetleges újabb szigorításokat nem feltétlenül országosan rendelnék el, hanem csak bizonyos területeken. A kormányfő hozzátette: az enyhítések részleteit, például az éjszakai klubok látogatásának feltételeit a keddi nap folyamán teszi közzé a Szlovák Közegészségügyi Hivatal.

  • forrás: tasr, kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet