Elkezdődött a szünidő, augusztusban nyári iskolákat látogathatnak a tanulók

Az alapiskolás tanulóknak és középiskolás diákoknak ma elkezdődött a nyári szünet. Az elkövetkező időszakban megpihenhetnek, augusztusban azonban látogathatják a nyári iskolát, melyre az oktatási minisztérium idén 500.000 eurót különített el.

Az oktatásügyi tárca szerint az önkéntes nyári iskola segít a diákoknak kiegyenlíteni a koronakrízis miatti tudásbeli különbségeket – tájékoztatott a TASR hírügynökség. Az elképzelések szerint a nyári iskola hétfőtől péntekig üzemel majd. „Az volt az elképzelés, hogy felkészítsük a tanulókat a szeptemberre, hogy valamilyen módon elkezdjenek iskolába járni. Nem a megszokott oktatásról lesz szó,” mondta el Branislav Gröhling oktatási miniszter, és hozzátette, új oktatási módszereket illetve tantárgyközi témákat vezetnek be.

Minden kérvényező egytől három hétig terjedő időszakra kérhet támogatást, az iskolákat az utolsó három augusztusi héten, 10-től 28-ig nyithatják ki. A nyári iskolákra napi 4-6 órás nyitvatartás esetén 500 eurót kaphatnak az igénylők, és 800 eurót, ha a gyerekek 7-10 órát lesznek iskolában naponta. Az intézmények párhuzamosan több csoportban is megvalósíthatják a tevékenységeket. Minden kérvényező legfeljebb 2600 eurót kaphat a nyári iskolára.

A kérvényzők által kidolgozott projekteket július 10-ig értékeli ki az oktatási tárca. „Amennyiben nem merítjük ki a teljes összeget, a felhívást a további hetekre is kibővítjük vagy átalakítjuk, hogy az 500.000 eurót erre az oktatásra költsük el,” jegyezte meg a miniszter. A tárca a TASR-nek megerősítette, hogy az iskolák érdeklődtek a program iránt, a részletes statisztikai információkat a jövő hét folyamán teszik közzé.


A nyári iskola önkéntes az iskolák, a diákok és a pedagógusok számára is. A minisztérium szerint a nyári iskolákban az oktatásnak élményszerű, játékos és alkotó jellegűnek kell lennie.

A tanulók a nyári szünet után, kedvező járványügyi helyzet esetén szeptember 2-án, szerdán térnek vissza az iskolákba.

– rozsnyovidek/tasr, fotó: pixabay.com