Gombaszögi közéleti piknik: augusztus 20-án közös szándéknyilatkozatot adnak ki a pártok

Gombaszögi közéleti piknik: augusztus 20-án közös szándéknyilatkozatot adnak ki a pártok

A dél-szlovákiai települések magyar polgármesterei, képviselői, intézmények vezetői gyűltek össze július 30-án az Összefogás mozgalom meghívására a gombaszögi pálos monostor romjainak szomszédságában, hogy részt vegyenek az Összefogás, a Híd és az MKP vezetőinek újabb közeledését, a jövőbeni közös magyar képviselet megteremtését szolgáló fórumon. A találkozón a politikusok megegyeztek abban, hogy augusztus 20-án, Komáromban aláírják a pártok együttműködési szándéknyilatkozatát.

Az első kerekasztal beszélgetésben a pártok fiatal politikusait – Agócs Attila (Fülek polgármestere, a Híd alelnöke), Bauer Ildikó (városi képviselő, az Összefogás alelnöke), Cziprusz Zoltán (megyei képviselő, az MKP alelnöke), Rigó Konrád (a Híd elnökségi tagja), Orosz Örs (megyei képviselő, az Összefogás alelnöke) és Varga Tibor (Kaposkelecsény polgármestere, az MKP elnökségi tagja) – arról kérdezte Czímer Gábor újságíró, hogyan és milyen formában képzelik el az együttműködést. Agócs Attila véleménye szerint nem annyira a forma, hanem az elérendő közös cél a fontos. Meggyőződése, hogy nem szabad megfeledkezni a velünk élő roma és szlovák közösségekről sem, ugyanakkor szélsőségeseket nem szívesen látna az alakuló közös politikai formációban.

Rigó Konrád biztos abban, hogy konkrét témák mentén meg tudnak majd egyezni a többi párttal, példaként felvetette a Szoroskő kérdését, amiben együtt kellene fellépniük. Cziprusz Zoltán úgy véli, a választók 90 százaléka azt várja, hogy egy egységes, erős magyar párt legyen, akár külön platformokkal. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Orosz Örs is, kiemelve: ”egy közösség vagyunk, legyen egy pártunk”. A kommunikáció fontosságát hangsúlyoztaVarga Tibor, elismerve, hogy vannak közöttük nézet- és érdekkülönbségek, ”de a fő cél a magyar közösség megmaradása és fejlődése”. Bauer Ildikó szerint is az a fontos, hogy a létrejövő egység megteremtse a megfelelő körülményeket a szlovákiai magyarság számára.

A második panelbeszélgetésben Tokár Géza (a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának vezetője) moderálásával a szakértők, Fiala-Butora János (jogász, közgazdász, egyetemi oktató), Horony Ákos (jogász) valamint Petőcz Kálmán (diplomata, kisebbségi szakértő) az összefogás megteremtésének lehetséges kereteiről és feltételeiről beszéltek.

A panelbeszélgetésekben többször szóba került a közelgő népszámlálás, a tervezett önkormányzati reform, illetve a helyhatósági és megyei választások kérdése is, amikre szintén közösen kellene felkészülniük a pártoknak. A közönség soraiból felszólalók felhívták a figyelmet a vidéken, illetve a gazdaságilag elmaradott régiókban élők problémáira.

Forró Krisztián (MKP), Mózes Szabolcs (Összefogás) és Solymos László (Híd) pártelnökök vitáját Öllös László, a Fórum Intézet elnöke vezette. ”Mindenki érzi, ahhoz, hogy erőt tudjunk demonstrálni és hogy ismét tényezővé váljon a felvidéki magyarság, szükség van az egységre” – véli az MKP elnöke, de mint hagsúlyozta, az egység csak eszköz lehet ahhoz, hogy a felvidéki magyarság megmaradjon. Mózes Szabolcs bízik abban, hogy a választók is ”rájönnek, hogy szükség van egy erős dél-szlovákiai és egy erős magyar érdekképviseletre, mert csak ez tud eredményeket elérni az itt élő emberek javára.” A beszélgetés során Solymos László konkrét javaslattal állt elő, amit a másik két pártvezető is elfogadott, így az augusztus 20-i komáromi ünnepség alkalmával az MKP, a Híd és az Összefogás a magyar politikai egység létrehozásáról szóló közös szándéknyilatkozatot ad majd ki.

– pr-i, rozsnyovidek



Hagyj üzenetet