Az Év Fája: szavazzon az évszázados dernői tölgyre!

Az Év Fája: szavazzon az évszázados dernői tölgyre!

Az Ekopolis Alapítvány tizennyolcadik alkalommal hirdette meg az Év Fája szavazást, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az öreg, értékes vagy veszélyeztetett fákra, és felkeltse az emberek érdeklődését a környezetvédelem iránt. A döntőbe jutott fák között megtalálható a hétszázéves dernői kocsányos tölgy (Quercus robur) is, melynek magassága 14 méter, átmérője pedig tekintélyes 528 cm. A nyilvános szavazás szeptember végéig tart, a verseny védnöke kilencedik éve Peter Lipa énekes.

Az évszázados tölgy Andrássy gróf egykori híres dernői vasgyárának közelében található. A 19. század 40-es éveiben itt, a Kis Pestnek is nevezett községben öntötték a budapesti Lánchíd részeit. Ma ez a gyönyörű fa az egyik állomása a falun keresztül vezető Dernő kincsei tanösvénynek, mely visszarepíti a látogatót a bányászat dicső időszakába. A tölgyről már 1670-ben is említést tett a falu krónikája, ma turisták tucatjai mennek el mellette nap mint nap, akik a Szádelői-völgy látnivalói felé igyekeznek.  

A versenybe áprilisig benevezett fák közül a szakmai bizottság 12 döntőst választott ki, a szavazatok alapján ezek közül kerül ki a győztes. Az Ekopolis Alapítvány tájékoztatása szerint a verseny kiértékelésére októberben kerül sor. A legtöbb szavazatot elért fa elnyeri a 2020-as Év Fája címet és automatikusan továbbjut az  összeurópai döntőbe, az Év Európai Fája versenybe.

A hazai győztes fa jutalma egy dendrológiai vizsgálat az ISA Slovensko szervezet jóvoltából és 300 euró értékű kezelés, a második és harmadik helyezett szintén 300 eurós anyagi támogatást nyer, amit a fák ápolására, illetve környezetük szépítésére lehet fordítani. A versenybe benevezők és szavazók könyvjutalmakat nyerhetnek, a legsikeresebb iskolák pedig facsemetékkel gazdagodhatnak.

A dernői tölgyre itt adhatja le elektronikus szavazatát: https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka/finalisti/dub-letny_drnava

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet