Krajčí: Szlovákiát elérte a koronavírus-járvány második hulláma

Krajčí: Szlovákiát elérte a koronavírus-járvány második hulláma

Bár ellenőrzés alatt tartják, romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában, jelentette be Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a kormány járványügyi bizottságának keddi ülése után. A miniszter közölte, Szlovákiát elérte az új típusú koronavírus-járvány második hulláma. Krajčí jelezte, összeül a szakértői bizottság, hogy megvizsgálják a környező országokban fennálló helyzetet – tájékoztatott a TASR hírügynökség. 

A tárcavezető a szlovákiai járványügyi helyzetet „viszonylag jónak” ítélte, hozzátéve: az új típusú koronavírus terjedését a regionális közegészségügyi hivatalok munkatársai által kifejtett hatalmas erőfeszítéseknek köszönhetően kordában tudják tartani. A miniszter szerint a szomszédos országokban komplikáltabb a helyzet. Úgy véli, a bizottságnak meg kellene határoznia, hogy a környező országokban mely régiók számítanak kevésbé biztonságosnak. A megbetegedések száma például Csehországban és Lengyelországban is növekvő tendenciát mutat. A külföldre utazás biztonsági kockázatairól Igor Matovič (OĽANO) kormányfőnek kell állást foglalnia.

Az ülésen a bizottság jóváhagyta az ország új járványügyi tervét. A szakértők először július végén egyeztettek, de elsőre több okból is elhalasztották a terv elfogadását. A tárcavezető elmagyarázta, a terv meghatározza, hogyan kell eljárni nemcsak az új típusú koronavírus-járvány, hanem más légúti megbetegedések esetén is. Az új járványügyi terv nem használja a mozgóátlag-információt (kĺzavý medián).

„Jó hír, hogy Szlovákiának mától van egy új pandémiaterve, amely a jövőben is használható lesz hasonló, akut légúti megbetegedést okozó világjárványok esetén. (…) Célunk a lakosság egészségügyi és gazdasági terheinek csökkentése, a gazdaság megfelelő működésének biztosítása, továbbá a közegészség védelmét biztosító államigazgatási, önkormányzati és szakmai szervek feladatainak meghatározása” – fejtette ki Krajčí.

A járványhelyzet miatt a bizottság nem ajánlja a külföldre utazást. Krajčí arra is utalt, hogy a szülőknek a tanév kezdete előtt becsületbeli nyilatkozatot kellene tenniük arról, hogy a gyerekük az azt megelőző 14 napban nem járt külföldön, vagy nem volt nemzetközi táborban. Erre a szerdai kormányülésen tesz javaslatot a tárcavezető. Az intézkedés az óvodákat is érintené.

Ján Mikas tiszti főorvos elmondta: Szlovákiában sok az importált eset, elsősorban Ukrajnából, Szerbiából és Csehországból hurcolják be a vírust. Más esetekben a korábbi fertőzöttekkel érintkező kontaktszemélyekről van szó. A nagy cégeknek azt javasolja, hogy „porolják le a válságterveket”, mert előfordulhat, hogy a nagyobb üzemeket is eléri a járvány, és be kell zárni majd egy-egy részleget.

  • tasr, kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet