A diákoknak két hétig maszkot kell hordaniuk az iskolában

A szülőknek becsületbeli nyilatkozatot kell tenniük az iskolakezdés előtt, válaszolniuk kell arra a kérdésre, hogy a gyermekük járt-e augusztus 17. óta külföldön, vagy részt vett-e tömegrendezvényen – adta hírül a TASR. Alá kell írniuk egy nyilatkozatot arról, hogy a gyereknek nincs fertőző betegsége – tájékoztatott Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati szakértője a járványügyi szakértők tanácsának csütörtöki ülése után. Hozzátette, a tanév, mint minden évben, szeptember 2-án kezdődik.

„Ha a szülő kijelenti, hogy gyerekével külföldön járt, vagy tömegrendezvényen vettek részt, köteles figyelni a gyerek és a család, valamint mindenki egészségi állapotát, akivel egy háztartásban élnek, vagy akikkel közelebbi kapcsolatban van a család. Ha ezeknél a személyeknél légúti megbetegedésre utaló tünetek jelentkeznek a következő 14 napban – pontosan meghatározzák, milyen tünetekről van szó – orvosukhoz kell fordulni” – magyarázta Prokopová. A gyerek nem járhatna iskolába, és követnie kell az orvosi utasításokat.

A szülőnek nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a gyereknek nincsenek fertőző betegségre utaló tünetei, és nem rendelték el számára a kötelező karantént.

A járványügyi szakemberek konzíliumának döntése alapján a tanév kezdete utáni első két hétben az osztályteremben is kötelezően szájmaszkot kell viselniük az alapiskolák felső tagozatos tanulóinak és a középiskolásoknak. A többi gyereknek csak a közös helyiségekben kell maszkot viselniük – magyarázta Prokopová. A gyerekeket nem büntetik meg, ha nem viselnek maszkot, a pedagógusok felelőssége lesz figyelni erre. Marek Krajčí egészségügyi miniszter (OĽANO) úgy véli, a maszkviseléssel megakadályozható a koronavírus-fertőzés terjedése az iskolákban, és az intézkedést két hét múlva vissza lehet vonni.

– tasr, fotó: FB SZK Egészségügyi Minisztériuma