Kincskeresők XVI. – helyi értékeket kutató diákok konferenciája

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT idén 16. alkalommal hirdeti meg a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciáját. A jelentkezési határidő 2020. október 30. Az országos konferencia november 11–12-én kerül megrendezésre Galántán.

Pályázni lehet a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó előadással kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természeti értékek, gazdaságtörténet, építészet, jeles személyiségek élete vagy bármilyen további tetszés szerint választható témakörben – olvasható a pedagógusszövetség honlapján.

A helyi értékek megismertetése 10 perces előadás keretében, számítógépes vetítéssel (pl. PowerPoint, Prezi) történik, mely kiegészíthető eredeti hang- és videofelvételekkel, ill. tárgyi emlékek bemutatásával. A számítógépes feldolgozás (pl. PowerPoint) és az írásbeli összefoglaló végén fel kell tüntetni a forrásanyagot (a szakirodalom pontos bibliográfiája, saját gyűjtésnél az adatközlő/k neve, szül. éve, lakcíme, ha a téma megkívánja, vallása, mestersége).

A pályázat célcsoportja az alapiskolák 5–9. évfolyama, a nyolc- és négyosztályos gimnáziumok, valamint a szakközépiskolák diákjai (12–18. éves korosztály). Jelentkezhetnek szlovákiai illetőségű diákok (nem követelmény a magyar iskola látogatása, de az előadásnak magyar nyelven kell elhangoznia), egyének vagy csapatok (maximum 2 fő!), bármely szabadon választott témával. (Egy iskola vagy civil szervezet képviseletében legfeljebb 2 csapat.)

A pályázó felkészítője lehet a tanára, szülője, nagyszülője, ismerőse vagy az adott témában jártas történész, muzeológus, helytörténész stb. A pályázat sikerét segíti elő, ha a pályázó tanácsért fordul a közeli múzeumhoz, levéltárhoz vagy a környezetében élő helytörténészekhez.

Minden előadó diák oklevélben és könyvjutalomban részesül, a legjobbnak ítélt munkák arany, ezüst, illetve bronz sávos minősítést kapnak, az előadás és témaválasztás alapján.

Az elektronikus jelentkezési lap megtalálható az alábbi linken (ha nem nyílik automatikusan, a böngészőbe kell bemásolni):

https://forms.gle/ppbLceYQEkYYX4YXA

A jelentkezési lap (minden csapatra külön, hiánytalanul ki kell tölteni) fontos része a pályamunka 1–2 oldalas összefoglalása és a forrásanyag, melyet az elektronikus jelentkezési lap megfelelő pontjához kell csatolni. A részvételi díj 3 €/fő.

Az érdeklődők az alábbi elérhetőségeken kaphatnak további információkat: Szanyi Mária, 031/780 4864, È0911 451 024, Szabó Judit ‘031/780 7935, È0917 539 964, kincskeresok10@gmail.com.

– forrás: szmpsz