A kulturális miniszter a krasznahorkai várban: tervezett nyitás 2024-ig

A kulturális miniszter a krasznahorkai várban: tervezett nyitás 2024-ig

Natália Milanová kulturális miniszter a szeptember 25-i ellenőrző nap keretében meglátogatta a krasznahorkai várat, mely a 2012-es tűzvész óta felújítás alatt áll. A miniszter asszony sportos öltözékben érkezett és bejárta a várat szinte a „pincétől a padlásig”, miközben tájékozódott a felújítás menetéről. Milanovát a látogatáson végigkísérte Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, Peter Bednár, a régészeti feltárás vezetője, Róbert Erdélyi mérnök, a felújítás főépítésze, valamint Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatója és a munkálatokban részt vevő további szakemberek.

Még mindig nagyon sok munka van a várban, az idő pedig kevés. A nyilvánosság érdeklődik, miért nincs még nyitva a vár, ha a tetőt már megjavították. Tudatosítani kell azonban, hogy Krasznahorka felújítása közel sem csak a tetőt jelenti. Ez Szlovákia egyik legnagyobb műemléki és múzeumi felújítása. A 2012-es tűz csak az utolsó impulzus volt ahhoz, hogy Közép-Európa egyik legjelentősebb várát megújítsákjelentette ki Natália Milanová.Nyilatkozata szerint a projekt célja, hogy a várat olyan formában állítsák vissza, mint az 1903-1905-ös években volt. Egy ilyen folyamat azonban nem megy egyik napról a másikra, hanem évekig tart. El kell ugyanis távolítani nemcsak a szocializmus időszakában, hanem a 2012 óta tartó felújítás alatt keletkezett hibákat is.

A nyilvánosság úgy érzékeli, mintha Krasznahorka régóta nem változna. Sok javítás azonban főleg a vár belsejében zajlik, ahová a nyilvánosságnak nincs belépése. Szeretnék mindenkit biztosítani, hogy dolgoznak a krasznahorkai várban“ tette hozzá a kulturális miniszter. Szándékuk, hogy a vár 2024-ig megnyíljon a látogatók számára.

Krasznahorka vára az egyetlen Szlovákia területén, amely a második világháború és a szocializmus évtizedei után eredeti berendezésével és értékes gyűjteményeivel együtt maradt meg. A 2012-es tűzvészben 324 kiállítási tárgy sérült meg, 27 teljesen megsemmisült.

A falunak kell lépnie, hogy folytatódjon a felújítás

Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója elmondta, a várban folytatódnak a régészeti feltárások, kidolgozták a szükséges dokumentumokat, és úgy látja, tartani tudják a pénzügyi keretet és az ütemtervet. A kormány által jóváhagyott 35 millió euró elég lesz a felújításra, a biztosítási összegből is maradt több mint 1 millió, az adománygyűjtésből a nagyjából 80 ezer eurót a restaurátori munkákra használják. A projektet komplexen kezelik, nemcsak a felújítási, építkezési költségekkel számolnak, a költségvetés a belső berendezéshez, tárlatokhoz szükséges összeget is tartalmazza.

Véleménye szerint is túl hosszú idő a tűzeset óta eltelt 8 év, de egy ilyen nagyságrendű felújítás, más műemlékekhez hasonlóan, sokkal tovább tart, és már az elején figyelembe kellett volna venni, hogy túlzott elvárás volt az, hogy a várat 3-4 éven belül helyre lehet állítani. Hangsúlyozta, ezt a műemléket nem a rossz műszaki állapota miatt kell renoválni, hanem a tűzvész miatt, ami jelentős mértékben érintette az épület struktúráját.

A tervet, hogy 2024-ig megnyitják a várat, több tényező is befolyásolhatja. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban kiemelte a faluval való együttműködés kérdését, a vár alatti parkoló, büfék és vízvezeték megoldatlan problémáját. „Ez az egyik legnagyobb kockázat valószínűleg, mert ha a község nem teszi meg a szükséges lépéseket egy adott időpontig, nem tudjuk folytatni a munkát, és kijelenthetem, hogy a nyitás dátuma nem tartható.” A labda tehát a falu térfelén pattog, a felújítás folytatása most nagy mértékben az ő hozzállásukon múlik. 

– prékop-i, rozsnyovidek

További képekért kattintson Facebook-oldalunkra!



Hagyj üzenetet