Sakktáblaszerű ülésrend, éneklési tilalom a vörös zóna templomaiban

Sakktáblaszerű ülésrend, éneklési tilalom a vörös zóna templomaiban

Az új koronavírus terjedése miatt vörös zónává nyilvánított járásokban kötelező az istentiszteleteken a sakktábblaszerű ülésrend betartása, nem szabad énekelni, és tilos a közös imakönyvek, énekeskönyvek, valamint szenteltvíztartók használata – idézi a SITA hírügynökséget a bumm.sk.

A narancssárga zónákban se szabad énekelni

A templomokban továbbra is érvényben vannak az olyan korábban hozott intézkedések, mint a kezek fertőtlenítése a szentélybe történő belépéskor, vagy a védőmaszk viselése. Jelenleg a következő járásokat sorolták vörös zónába (a járási székhelyek nevei): egész Pozsony (mind az öt városrésze), Alsókubin (Dolný Kubín), Komárom, Nagymihály, Námesztó (Námestovo), Nyitra, Szenc, Szakolca (Skalica), Szinna (Snina), Szobránc (Sobrance), Ólubló (Stará Ľubovňa), Trencsén (Trenčín), Nagyszombat (Trnava), Turdossin (Tvrdošín) és Nagykürtös.

A saktábblaszerű ülésrend betartása és az éneklési tilalom a narancssárga zónába tartozó járások templomaiban is érvényes. A templomi kórusok csak védőmaszkban, vagy tagjaik egymástól két méteres távolságra állva énekelhetnek.

A templomokra nézve nincsenek speciális rendeletek

A regionális közegészségügyi hivatalok többnyire nem adnak ki a templomokra és az istentiszteletek tartására érvényes speciális rendelkezéseket. Tomáš Hauko, nagyszombati regionális tisztifőorvos elrendelte a Nagyszombati járásban az összes egyház és egyházi tisztviselő számára, hogy olyan intézkedéseket foganatosítsanak, amelyekkel minimalizálható az új koronavírus terjedése az egyházi rendezvények és szertartások során – írja a SITA hírügynökség nyomán a bumm.sk.

  • sita/bumm, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet