Távoktatás a Comenius és a Szlovák Műszaki Egyetemen

Távoktatás a Comenius és a Szlovák Műszaki Egyetemen

Október 5-től távoktatásra tér át a pozsonyi Comenius Egyetem (UK) és a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) a pandémia miatt. A két iskola rektora hétfőn közös sajtótájékoztatón szólította fel a hallgatókat a kollégiumok önkéntes elhagyására – tájékoztatott a bumm.sk hírportál a TASR nyomán. 

Ezen a héten mindkét egyetem fokozatosan áttér a nappali képzésről a levelező-, illetve internetes távoktatásra, miközben teljes mértékben október 5-én áll be a változás. Števček megjegyezte, hogy a hallgatók szakmai gyakorlatának megvalósításáról az illetékes kar dékánja fog dönteni. “A mesterképzésben résztvevő, végzős évfolyamokat látogató hallgatók, vagy az összevont alap- és mesterképzést folyató végzős hallgatók számára a kar dékánja engedélyzeheti az egyéni laboratóriumi munkát, amelynél legfeljebb két személy tartózkodhat bent egyszerre” – magyarázta a Comenius Egyetem rektora. Az intézkedések egyelőre visszavonásig lesznek érvényben.

A kollégiumok elhagyása egyelőre önkéntes alapú a hallgatók számára. “Jelenleg ez a legésszerűbb lépés” – konstatálta Števček. A szállások egyelőre nem zárnak be teljesen. A Comenius Egyetem vezetője a “lehetséges fertőzések óriási forrásának” nevezte a kollégiumokat. A diákoknak lehetőségük lesz a szobáik elhagyására és ha javulni fog a helyzet, a visszatérésre. A hallgatóknak legkésőbb október 5-ig lesz lehetőségük aláírni az elszállásolásról szóló szerződés kiegészítését, amelynek köszönhetően nem lesz szükség a szállás visszaadására és bizonyos illeték fejében megtarthatják a kollégiumi szobájukat.

“Jelenleg minden lépést meg kell tennünk annak érdekében, hogy megszüntessük ezt a potenciális járványgócot” – mondta Števček. Miroslav Fikar, az STU rektora szerint a doktoranduszok az egyetem alkalmazottaiként fognak tevékenykedni. Azt akarja, hogy továbbra is folytassák a kutatást és a munkát. Az UK közlése szerint nem számolnak a nappali képzés újraindításával a téli szemeszter végéig. A külföldi hallgatóknak, akik csak a téli szemeszterre jöttek az UK-ra, a kollégiumi tartózkodás befejezését, s az online képzés otthonról történő folytatását javasolja.

Števček szerint az UK-n jelenleg mintegy 90 olyan személy van, akinek pozitív volt a koronavírus tesztje. “A többségük nincs a kollégiumban. A malomvölgyi diákszállón 6 fertőzött van, a Družba kollégiumban pedig kettő” – mondta Števček, s hozzátette: az internátusokon elkülönítő szobák vannak kialakítva. Fikar közölte, hogy az STU-n csak egyágyas szobákban vannak fertőzöttek, konkrét létszámot azonban nem mondott.

  • forrás: tasr/bumm, kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet