A jövedelemkiesés és az iskolák bezárása miatt aggódnak a szülők

A 18 évesnél fiatalabb gyerekeket nevelő szülők főleg a munkahelyük miatt aggódnak, valamint amiatt, hogy megint bezárják az iskolákat – derül a Rodičia.sk Polgári Társulás által végzett felmérésből, amelyet a 2muse társasággal közösen készített. A felmérést szeptember 2. és 6. között végezték 1020 válaszadó bevonásával – tájékoztatott a Rodičia.sk.
A felmérés megerősítette, hogy a szülők csaknem fele attól tart, hogy a további karanténintézkedések kihatnak a gazdaságra és a foglalkoztatásra, ami miatt nehezebben tudnának gondoskodni a családjukról – adta hírül a TASR.
Míg a középiskolás gyerekek szülei általában érzékenyebb reagálnak azokra az intézkedésekre, amelyek hatással lehetnek a családjukra, az alapiskolás gyerekek szüleinek fele az iskola bezárását tartja a legkomolyabb fenyegetésnek, az alsó tagozatos gyerekek szüleinek 57 százaléka gondolja így.
A felmérés szerint a szülők nemcsak attól tartanak, hogy nem tudnak dolgozni, ha bezárják az iskolát, 70 százalékuk amiatt aggódik, hogy a gyerek lemarad, ha otthon kell tanulnia.
Az alapiskolás gyerekek szüleinek mintegy 60 százaléka aggódik az oktatás minőségéért, a középiskolás gyerekek szüleinek körében csaknem 80 százalékos ez az arány. A 18 évesnél fiatalabb gyerekeket nevelő családok közel kétharmada egyetért azzal, hogy az ilyen intézkedések megnehezítenék a mindennapjaikat, nehezebben tudnák összehangolni a munkát, a család körüli teendőket és a gyerek tanítását.
Szeptember elején a felmérés eredményei azt mutatták, hogy a szülőknek csak körülbelül harmada félt iskolába járatni a gyerekeit a koronavírus-járvány miatt. Ugyanakkor megközelítőleg ugyanannyi szülő (35 százalék) válaszolta azt, hogy beolthatná a gyerekét az új típusú koronavírus ellen, ha meglenne a vakcina. A szülők több mint fele (55 százalék) mondta azt, hogy nem oltatná be a gyerekét.
– tasr, fotó: pikist.com