Kipusztulással veszélyeztetett denevérek védelme Észak-Magyarországon

Kipusztulással veszélyeztetett denevérek védelme Észak-Magyarországon

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016 novembere és 2020 októbere között sikeresen valósította meg a „Kipusztulással veszélyeztetett Natura 2000 jelölő denevérfajok in situ megőrzését szolgáló gyakorlati védelmi beavatkozások az ANPI működési területén” című projektjét a megítélt 172,1 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

Csonkafülű denevérek

Napjainkban a laikusok és a szakemberek is fokozódó érdeklődéssel fordulnak a denevérek felé, ami egyrészt különleges életmódjuknak, másrészt egyre aggasztóbb védelmi helyzetüknek “köszönhető” – áll a nemzeti park sajtóközleményében. Magyarországon 28 denevérfaj él, melyek többsége természetmegőrzési szempontból kifejezetten veszélyeztetett. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe denevérfaunisztikai, illetve a denevérekre leselkedő veszélyek megismerése szempontjából nemzetközi összevetésben értékelve is kiemelkedő mértékben feltárt. A felmérési eredmények alapján rendkívül jelentős állományok élnek itt, többek között kritikus helyzetbe került denevérfajok (pl. kereknyergű patkósdenevér, hosszúszárnyú denevér) legfontosabb hazai népességei.

Hosszúszárnyú és közönséges denevér

A projekt keretében elvégzett beavatkozások sérülékeny denevérfajok közvetlen veszélybe került állományainak megőrzését szolgálták. A denevérek biológiai adottságaik és ökológiai igényeik miatt érzékenyek szálláshelyeik jellemzőire, a menedékhelyek gyakran generáción keresztül továbböröklődnek, így a projekt keretében olyan kiemelkedően fontos denevérszállások fenntartása és fejlesztése történt meg, melyek beavatkozás nélkül rövid időn belül megszűntek volna. Ezzel több visszaszorulóban lévő denevérfaj életfeltételeit sikerült hosszú távon biztosítani ebben az országrészben – tájékoztatta portálunkat az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

A denevérvédelmi célú beavatkozások 6 helyszínen valósultak meg: Szendrő, Csehi-hegy (mészkőbánya); Sárospatak, Megyer-hegyi üregrendszer (Zsolnay-bánya); Edelény, Mogyorós-tetői pincerendszer; Mád, Bomboly-bánya Alsó-táró; Tornaszentandrás, Esztramos II. szinti II/2 jelű táró; Szinpetri, református templom.

Nincs még egy fajcsoport, melyet annyira terhelnének a babonák és az alaptalan előítéletek, mint a denevérek, ezért e valójában bájos és különleges állatok népszerűsítése rendkívül fontos. A denevérszállások helyreállítása mellett így cél volt a denevérek ismertségének és elfogadásának növelése is. Az oktatási és szemléletformálási tevékenységeket ismeretterjesztő előadások és foglalkozások szervezésével, Szinpetri református templomában egy denevérekről szóló állandó kiállítás megépítésével, valamint egy vándorkiállítás létrehozásával végeztük.

Kis patkósdenevér

A projekt országos szinten is követendő példaként szolgálhat a természetvédelmi és egyházi szervezetek élővilágvédelmi célú összefogására. Több mint 30 együttműködési megállapodás jött létre a római és görögkatolikus egyházzal, illetve a környékbeli református gyülekezetekkel, melyek keretében a szakemberek nem csak szakmai tanácsokkal, de fizikai munkával is segítik az egyházakat annak érdekében, hogy a templomok fenntartása és felújítása az épületlakó denevérek megőrzése szempontjából is megfelelő módon történjen.

– anpi, fotók: Boldogh Sándor, Forrásy Csaba



Hagyj üzenetet