Utolsó vészfék a súlyosbodó járványhelyzetben: újabb bezárások és korlátozások jönnek

Utolsó vészfék a súlyosbodó járványhelyzetben: újabb bezárások és korlátozások jönnek

A Központi Válságstáb vasárnapi ülésén a rohamosan romló járványügyi helyzet miatt újabb szigorítások mellett döntöttek. A korlátozások október 15-én, csütörtökön lépnek életbe. Már kint is kötelező a maszk, tilos a gyülekezés és a rendezvények, újra életbe lép az idősek vásárlási idősávja, a középiskolás diákok pedig mától ismét otthonról tanulnak.

Az egészségügyi minisztérium által közzétett összefoglaló szerint ezentúl kültéren is viselni kell a maszkot, csak akkor nem szükséges, ha a természetben tartózkodunk, illetve nem vonatkozik a közös háztartásban élőkre, vagy ha idegen személyektől több mint 5 méteres távolságot tartunk. A védőmaszk viselése az alsó tagozatos alapiskolások számára is kötelező, az óvodákban pedig határozottan ajánlott.

A középiskolák október 12-től (hétfő) távoktatásra térnek át. Az óvodák, alapiskolák és a nyolcosztályos gimnáziumok továbbra is úgy működnek, mint eddig, a napközi otthonokra szigorú intézkedések vonatkoznak. Az iskolai tornetermek, művészeti alapiskolák csoportos oktatása és a szabadidőközpontok működése szünetel. Nem szerveznek sítanfolyamokat, úszótanfolyamokat, tanulmányi és egyéb kirándulásokat, sem iskolán kívüli tevékenységeket.

Tilos minden tömegrendezvény, legfeljebb 6 ember gyülekezhet egy helyen. Kivételt csak a házasságkötések, keresztelők, temetések képeznek, azonban beltéren érvényes a 15 négyzetméter/1 személy korlátozás, kültéren be kell tartani a kétméteres távolságot, itt a résztvevők száma nincs korlátozva.

A rendezvények tilalma alól kivétel a profi liga mérkőzései (1. ligás futball, jégkorong, kosárlabda stb.), de nézők részvétele nélkül, és a játékosokat rendszeresen tesztelni fogják koronavírusra. A kivétel vonatkozik a törvény által összehívott ülésekre (önkormányzati, parlamenti ülések, bíróságok) a hatályos járványügyi előírások betartásával.

Az üzletekben is be kell tartani a szabályt, hogy 15 négyzetméter jusson 1 emberre. Az éttermek, vendéglők, kávéházak, stb. az ételt és italt csak kültéren (teraszon) szolgálhatják fel, vagy a vendég becsomagolva elviheti magával. A nyitvatartási idő továbbra is a jelenlegi szabályok szerint érvényes. Az idősek számára a 9:00 és 11:00 óra közötti időszakot jelölték ki élelmiszer és drogéria vásárlására. Ezen kívül is vásárolhatnak, azonban a rendelkezés határozottan javasolja mint a veszélyeztetett csoport tagjainak, hogy használják ki ezt a kijelölt idősávot, mivel főleg munkanapokon ebben az időben kevesebb a vásárló. Bezárnak a színházi, zenei és film, valamint egyéb művészeti előadások helyszínei, a strandok, uszodák, szaunák, aquaparkok, fitness- és wellness központok.

„Szlovákia elindult azon az úton, mint a Cseh Köztársaság, ahol naponta ezres nagyságrendben növekszik a COVID-19-fertőzöttek száma. A szomszédainkhoz nagyon hasonló a megbetegedési görbénk alakulása, idő szempontjából körülbelül két héttel vagyunk mögöttük. Most erőteljesebb intézkedéseket kell elfogadnunk, hogy a járványgörbét ellaposítsuk. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minél kevesebb súlyos lefolyású és kórházi megbetegedésünk legyen“ – nyilatkozta Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Az intézkedések részletein jelenleg is dolgoznak, véglegesített formáját legkésőbb szerdán, október 14-én teszik közzé. Igor Matovič kormányfő szerint a korlátozások addig lesznek érvényben, amíg a hétnapos mozgó medián el nem éri az 500-as határt. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy jelenleg Szlovákia az utolsó vészféket igyekszik meghúzni. Ha ez nem fog működni, akár teljes országos karantén is várhat ránk.

– pr-i, rozsnyovidek, fotó: www.pikist.com



Hagyj üzenetet