10 228 tesztet végeztek, 1410 fertőzöttet találtak kedden Szlovákiában

10 228 tesztet végeztek, 1410 fertőzöttet találtak kedden Szlovákiában

Kedden (október 13.) 10 228 tesztet végeztek és 1410 újabb, koronavírussal fertőzött személyt találtak Szlovákiában – adta hírül a TASR. További 321 beteg gyógyult ki a COVID-19 betegségből. Öt újabb haláleset történt, a járvány áldozatainak száma ezzel 66-ra emelkedett – tájékoztat a covid-19.nczisk.sk weboldalon az Országos Egészségügyi Információs Központ.
Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint Zsolna megyében regisztrálták a legtöbb pozitív esetet, 367-et. Ezt követi Eperjes megye 264, Kassa megye 179, Besztercebánya megye 151, Nagyszombat megye 138, Trencsén megye 124, Nyitra megye 101 és Pozsony megye 86 fertőzöttel. 716 nő és 694 férfi van közöttük, a legfiatalabb néhány hónapos, a legidősebb 92 éves.
Több esetről számolt be a Bártfai, a Pozsonyi, a Csacai, az Alsókubini, a Kassai, a Losonci, a Turócszentmártoni, a Nyitrai, az Eperjesi, a Poprádi, a Privigyei, a Tőketerebesi, a Nagyszombati és a Garamszentkereszti regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ). „A betegség elsősorban a családokban és a munkahelyeken terjed, ezért a megyeszékhelyeken regisztrálnak több esetet” – tájékoztatott a közösségi hálón a közegészségügyi hivatal (ÚVZ). Szociális intézményekben, egészségügyi létesítményekben és iskolákban is terjed a fertőzés.
A Losonci Regionális Közegészségügyi Hivatal öt új fertőzöttet regisztrált a Poltári járásban, ezt a járást eddig alig érintette a járvány. A privigyei hivatal több olyan esetről is tud, amikor családban terjedt el a fertőzés, van olyan eset, ahol a család minden tagja fertőzött. „A szakértők összefüggést találtak a látszólag nem összefüggő esetek között, amikor a fertőzés valószínűleg egy temetés résztvevői között terjedt a szomszédos településeken is” – közölte a hivatal.
A garamszentkereszti közegészségügyi hivatal főként kontaktszemélyek megfertőződéséről számolt be, voltak olyan esetek is, amikor a kórházban, a műtétet megelőző vizsgálatok során fertőződött meg a beteg, és olyan esetekről is tudni, amikor más régiókban tartott ünnepségen, esküvőn fertőződtek meg és adták tovább a vírust az emberek. A bártfai közegészségügyi szakemberek jelentése szerint a betegség családokban, egyes intézményekben és cégekben is terjed. Más régiók járványügyi szakemberei is kontaktszemélyeket regisztrálnak.
476 beteget kórházban kezelnek, közülük 398-nál igazolódott be a COVID-19 betegség. 18 pácienst ápolnak intenzív osztályon, 48 betegnek van szüksége lélegeztetésre.
Eddig összesen 22 296 fertőzöttet találtak Szlovákiában, a járvány kezdete óta 567 733 laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Jelenleg 15 521 aktív fertőzöttet regisztrálnak az országban.
-tasr, fotó: korona.gov.sk


Hagyj üzenetet