Elfogadta a kormány a költségvetési tervet, jövőre 7,5%-os hiánnyal számol

Elfogadta a kormány a költségvetési tervet, jövőre 7,5%-os hiánnyal számol

Az államháztartási hiány jövőre várhatóan eléri a bruttó hazai termék (GDP) 7,44%-át, tehát kisebb lesz az eddigi 9,68%-os idei becslésnél. A bruttó államadósság jövőre várhatóan a GDP 65%-áig emelkedik – derül ki a következő három évre szóló költségvetés-tervezetéből, amit a pénzügyminisztérium terjesztett a kormány elé. A kabinet szerdán módosításokkal elfogadta a tervezetet. Az év végéig a parlamentnek is jóvá kell hagynia a dokumentumot, a parlamenti ülésen további kiigazítások történhetnek – tájékoztatott a TASR hírügynökség. 
A pénzügyminisztérium emlékeztetett, hogy a költségvetést nehéz időkben, a koronavírus-járvány alatt dolgozták ki. A tervezet hiánnyal számol a következő évekre, amely fokozatos csökken, 2022-ben a GDP 6,18, 2023-ban pedig a GDP 5,72%-ára. Ahhoz, hogy a költségvetési hiány 2023-ra nullára csökkenjen, mint ahogy ezt az adósságfékről elfogadott törvény előírja, a pénzügyminisztérium szerint 6 milliárd euró értékű konszolidációs intézkedések elfogadására lesz szükség.
A költségvetési bevételek jövőre várhatóan elérik a 39,6 milliárd eurót, vagyis a GDP 41,4%-át. A tervezet 46,7 milliárd euró kiadással számol, ami a GDP 48,8%-ának felel meg. A kiadási oldalon 1,04 milliárd eurós tartalékot is képeztek, arra az esetre, ha a bevételek a tervezettnél kisebbek lennének. A költségvetési tervezet összességében 15,815 milliárd euró bevétellel és 23,865 milliárd eurós kiadással számol.
A tervezet az ország gazdaságának 6,7%-os idei visszaesésével számol, viszont 2021-ben talpra áll a gazdaság, és a prognózis szerint már 5,5%-os GDP-növekedés lehet. A minisztérium figyelmeztet, hogy ha a járványhelyzet miatt még radikálisabb korlátozásokra lenne szükség, a negyedik negyedévben ismét visszaesne a gazdaság. A vészforgatókönyv szerint a GDP 2020-ban 8,4%-kal csökken, a jövő évi növekedés pedig csak 4,3%-os lesz. A járvány miatti korlátozások esetleges második hulláma miatt további mintegy 1 milliárd euróval csökkenhetnek a bevételek.
– tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet