3,6 millió személyt teszteltek a hétvégén, a fertőzöttek száma 38 359

3,6 millió személyt teszteltek a hétvégén, a fertőzöttek száma 38 359

A hétvégi (október 30-november 1.) országos tesztelés során 38 359 fertőzöttet találtak, ez a letesztelt 3 625 332 ember 1,06 százaléka – tájékoztatott Igor Matovič (OĽANO) kormányfő.

A kormányfő rámutatott, átlagban 2500 fertőzöttet képesek azonosítani naponta, vagyis a hétvégén ennél lényegesen többet sikerült, akik körülbelül további 50 ezer embert fertőznének meg, ha nem kerültek volna karanténba. „Pontosan ez a legfontosabb egy járvány idején – minél gyorsabban minél több fertőzöttet azonosítani, akik karanténba mennek, és nem fertőznek meg további százakat vagy ezreket” – mondta Matovič.

Beszámolt arról is, hogy a Nagyrőcei (0,27 százalék), a Selmecbányai (0,28), a Rozsnyói (0,29) járásban találták a legkevesebb fertőzöttet, a legtöbbet pedig a Csacai (Čadca – 3,22), az Ólublói (Stará Ľubovňa – 2,8) és a Puhói (Púchov – 2,65) járásban.

Összevetette a négy északi járásban egy héttel korábban végzett tesztelés eredményeit az országos tesztelés első körével. A Námesztói (Námestovo) járásban egy hét alatt 4,77 százalékról 1,8-ra csökkent az azonosított fertőzöttek száma. „Ez a válasz azoknak a kuvikoknak, akik azt hajtogatták, hogy az antigénteszt egyszerűen alkalmatlan a fertőzöttek azonosítására és nem megfelelő fegyver a COVID-19 elleni harcban” – jelentette ki Matovič, hozzáfűzve, hogy országosan is ugyanilyen hatást vár.

„Bízzunk benne, hogy hatékony lesz ez a megoldás. Persze csak akkor, ha továbbra is felelősségteljesen fognak viselkedni azok, akiknek negatív lett a tesztjük, és betartják az óvintézkedéseket” – mondta azzal kapcsolatban, hogy az országos teszteléssel elkerülhető-e a teljes leállás. Hozzátette, akiknek pozitív lett az eredménye, azoknak szigorúan be kell tartaniuk a karantént és értesíteniük kell azokat, akiket korábban megfertőzhettek.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter leszögezte, a védelmi tárca sikeresen megbirkózott a feladattal, és kiemelte a többi alakulat, valamint az önkormányzatok munkáját is. „A számok alátámasztják, hogy van értelme ennek a projektnek. Hogy egyszerű-e? Nem az. Sem logisztikailag, sem a résztvevők száma, sem a kiadások szempontjából, de van értelme” – tette hozzá.

A részleteket illetően elmondta, szombaton (október 31.) 2,65 millió embert teszteltek a mintavételi pontokon, a kórházakban, a cégekben és a szociális otthonokban, vasárnap (november 1.) pedig 970 ezret. Hozzátette, becslések szerint összesen 3,75–3,8 millió azoknak a száma, akik az ajánlások alapján részt vehettek volna a tesztelésen.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszer hangsúlyozta, volt értelme az országos tesztelésnek, és bízik benne, hogy sikerült ellaposítani a járványgörbét.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter (OĽANO) figyelmeztetett, hogy a járvány már nemcsak a COVID-19-betegeket érinti közvetlenül, „hanem mindenkit, aki egészségügyi ellátásra szorul”.

A kormányfő és a miniszterek köszönetet mondtak mindenkinek, aki részt vett a tesztelésben, a hadsereg tagjainak, a tűzoltóknak, rendőröknek, önkénteseknek, és főleg az önkormányzatoknak, valamint az egészségügyi dolgozóknak.

  • forrás, fotó: tasr


Hagyj üzenetet