Csak ott lesz másodszor tesztelés, ahol 0,7% fölött volt a fertőzöttek aránya

Csak ott lesz másodszor tesztelés, ahol 0,7% fölött volt a fertőzöttek aránya

Csak azokban a járásokban tartják meg az országos koronavírus-tesztelés második körét, ahol a fertőzöttek aránya az első körben meghaladta a 0,7 százalékot – döntött hétfői ülésén a központi válságstáb. A döntésről Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök tájékoztatott. Az ország 25 járásában, valamit Pozsonyban és Kassán nem lesz tesztelés a hétvégén.

A második kör a lakosság 54 százalékát érinti. Matovič bevallotta, hogy egyes járások alacsony fertőzöttségi szintje meglepte a válságstábot is. A lakosságot továbbra is felelős viselkedésre szólította fel, mert mint mondta, egy szempillantás alatt elveszíthetjük azt, amit a teszteléssel nyertünk.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter tájékoztatása szerint valószínűleg kedd reggel teszik közzé a véglegesített listát, hogy mely járásokban kerül sor a tesztelés második körére, addig a válságstáb ülésén még tanácskoznak erről a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) képviselőivel.

„Igyekszünk kihasználni az eddigi tesztelőcsoportokat és azt az infrastruktúrát, amit a múlt héten kiépítettünk” – mondta a védelmi miniszter.

A részleges, helyi adatok közléséről egyelőre nem esett szó. „Ez nem a Statisztikai Hivatal” – jegyezte meg Naď.

Daniel Zmeko vezérkari főnök felszólította az önkormányzatokat, érjék el, hogy az emberek ne egyszerre menjenek tesztelésre, hanem folyamatosan érkezzenek a mintavételi pontokra. „A másik, amit szeretnénk, hogy a lakhelyük szerinti tesztelőpontra menjenek” – tette hozzá, egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a tesztelésben.

Zmeko közlése szerint a szlovák hadsereg állományának 95 százaléka vett részt az országos szűrés lebonyolításában, így nincs is lehetőség pihenésre. „A gyakorlatban mindez azt fogja jelenteni, hogy mindenki részt vesz a harmadik fázisban, aki részt vett a másodikban. A vezérkar adatai szerint a hadsereg 13 500 fős állományából 1200 katona van karanténban.

  • tasr, fotó: unsplash.com


Hagyj üzenetet