240 pályázat érkezett a Kisebbségi Kulturális Alap rendkívüli felhívására

Összesen 240 pályázatot nyújtottak be a Kisebbségi Kulturális Alap (FPKNM) rendkívüli felhívására, amelyet az alap a koronavírus negatív hatásai miatt hirdetett meg. A Kisebbségi Kulturális Alap 475 000 eurót oszthat el a sikeres pályázók között – adta hírül ma a TASR.

Az ösztöndíj formájában odaítélhető támogatás pályázói között mind a 13 szlovákiai nemzeti kisebbség képviselői megtalálhatók. „A legtöbb projekt a kisebbségi magyar és roma kultúrával kapcsolatos” – közölte Tatiana Majerská, a kulturális minisztérium sajtóosztályának vezetője. Elismerte, hogy a regisztrált pályázati kérelmek 80 százaléka nem teljes, és a projektek szerzőinek még pótolniuk kell a hiányzó anyagokat. Ez meghosszabbítja a felhívás kiértékelésének az idejét. „Ennek ellenére abban bízunk, hogy az első ösztöndíjakat az alap már november végén, illetve december elején el tudja küldeni a sikeres pályázók részére, illetve hogy az év végéig mindenkit sikerül kifizetni” – közölte Majerská.

Az alap október 15-én hirdette meg a rendkívüli felhívást. A pályázatok beérkezésének határideje november 2. volt. A 475 000 eurós támogatás annak a 10,7 millió eurós rendkívüli segélycsomagnak a része, amelynek az elkülönítésében a kulturális minisztérium egyezett meg a pénzügyi tárcával. A támogatás legnagyobb részét (9,5 millió euró) a Művészeti Alap osztja szét. A fennmaradó összeg az Audiovizuális Alaphoz kerül, azaz a mozik és a filmforgalmazás területén oszlik el.

  • tasr, fotó: www.pexels.com