Megvan a győztes – a dernői kocsányos tölgy lett az Év Fája

Megvan a győztes – a dernői kocsányos tölgy lett az Év Fája

Az Ekopolis Alapítvány ma kihirdette az Év Fája verseny eredményét. A szervezet közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, hogy az idei győztes a dernői kocsányos tölgy lett 5 246 szavazattal. A 700 éves gyönyörű fa jövő tavasszal Szlovákiát képviseli majd az Év Európai Fája megmérettetésen.
“Köszönjük, hogy a nehéz évad ellenére idén is sikeresen meg tudtuk szervezni a szavazást. Köszönet partnereinknek, támogatóinknak és főleg Önök közül 24 839 személynek, akik ebben az évben a csodálatos fákra szavaztak” – összegezte az alapítvány a 2020-as versenyt.
Az Ekopolis Alapítvány tizennyolcadik alkalommal hirdette meg az Év Fája szavazást, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az öreg, értékes vagy veszélyeztetett fákra, és felkeltse az emberek érdeklődését a környezetvédelem iránt.
A versenybe tavasszal benevezett fák közül a szakmai bizottság 12 döntőst választott ki, rájuk lehetett szavazni szeptember végéig. A legtöbb voksot ebben az évben a dernői tölgy nyerte. Az impozáns hétszázéves fa magassága 14 méter, átmérője 528 cm. A versenykiírás szerint jutalma egy dendrológiai vizsgálat az ISA Slovensko szervezet jóvoltából és az ápolására, kezelésére fordítandó 300 euró értékű támogatás.
– rozsnyovidek, fotó: Nadácia Ekopolis FB


Hagyj üzenetet