Egyénileg fogja elbírálni rendőrség az ingázók esetét, akik még nem tudtak elvégeztetni a tesztet

Egyénileg fogja elbírálni rendőrség az ingázók esetét, akik még nem tudtak elvégeztetni a tesztet

Egyénileg fogja elbírálni a határon a rendőrség azoknak az ingázóknak az ügyét, akik objektív okokból nem tudtak elmenni tesztelésre – tájékoztattott ma a TASR hírügynökség.

„Hogy az ingázók eleget tudjanak tenni a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) hatályos rendeletének, a rendőrség péntek (december 11.) éjfélig egyénileg fogja elbírálni azokat, akik negatív teszt nélkül szeretnének belépni az országba, és hitelt érdemlően megindokolják, miért nem volt lehetőségük a teszt elvégeztetésére” – mondta Barbara Túrosová, a belügyminisztérium szóvivője. „Ezután az időpont után szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek a határokon” – tette hozzá.

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár arról tájékoztatta a médiát, hogy a rendőrök beengedik az országba azokat, akik objektív okok miatt eddig nem tudtak elmenni tesztelésre. „Beengedik őket, hogy lehetőleg haladéktalanul felkeressék valamelyik mintavételi pontot és elvégeztessék a tesztet” – közölte Klus. „Szombaton, december 12-én 00.01 órától már kötelező lesz ilyen tesztet felmutatni” – hangsúlyozta.

Hétfőtől 14 napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk a határon az ingázóknak is. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala kedden hatályba lépő rendelkezése értelmében a külföldön elvégzett tesztet is elfogadják.

A „Szlovák Köztársaság határait rendszeresen átlépő személyek” alatt szlovákiai és a külföldi ingázókat, a szomszédos országok határa közelében élő szlovák állampolgárokat, diákokat, a hozzátartozóikat gondozókat, a határtól legfeljebb tíz kilométerre fekvő földterületeket művelőket, művészeket és más, a kulturális szektorban dolgozó munkavállalókat értünk, akik mentességet élveznek a kötelező karantén alól.

Az aktuális rendelkezés teljes szövege a belügyminisztérium honlapján található.

  • tasr, fotó: pxhere.com


Hagyj üzenetet