Az EU-országokban elvégzett antigénteszttel is átléphetik a határt az ingázók

Az EU-országokban elvégzett antigénteszttel is átléphetik a határt az ingázók

Hétfőtől 14 napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk a határon az ingázóknak. Az országos közegészségügyi hivatal (ÚVZ) keddtől (december 8.) hatályos új rendelete alapján a Szlovákia területén kívül végzett antigéntesztet is elfogadják – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, a hivatal szóvivője.

Azok, akik rendszeresen átlépik az országhatárt, és nem kell karanténba vonulniuk majd tesztet végeztetniük, az egészségügyi minisztérium által kiállított tanúsítvánnyal igazolhatják magukat, a negatív antigénteszt, vagy a mobil tesztelőponton kiállított antigénteszt, illetve a RT-PCR-teszt eredménye nem lehet 14 napnál régebbi.

A „Szlovák Köztársaság határait rendszeresen átlépő személyek” alatt szlovákiai és a külföldi ingázókat, a szomszédos országok határa közelében élő szlovák állampolgárokat, diákokat, a hozzátartozóikat gondozókat, a határtól legfeljebb tíz kilométerre fekvő földterületeket művelőket, művészeket és más, a kulturális szektorban dolgozó munkavállalókat értenek, akik mentességet élveznek a kötelező karantén alól.

Az aktuális rendelkezés teljes szövege a belügyminisztérium honlapján található.

  • tasr, fotó: teraz.sk


Hagyj üzenetet