Sürgeti az iskolák megnyitását a Szlovákiai Városok Uniója

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) szerint a legtöbb város számára elfogadhatatlan és megvalósíthatatlan az a javaslat, hogy átfogó teszteléshez kössék az iskolák megnyitását. Az unió ezért az oktatási miniszter által bemutatott jelzőrendszer bevezetését, vagy olyan megoldás keresését szorgalmazza, amelyet nem kötnek a teszteléshez.

„Arra kérjük a kormányt és a járványügyi szakembereket, hogy javasoljanak és fogadjanak el olyan intézkedéseket, amelyek révén 2021. januárjában újra elkezdhetnek iskolába járni a gyerekek” – mondta Richard Rybníček, az unió elnöke, Trencsén (Trenčín) polgármestere.

Rybníček hangsúlyozta, nemcsak az aggasztja őket, hogy a gyerekek nem járhatnak iskolába, hanem a járványügyi helyzet alakulása is. „Aggodalommal figyeljük, hogy egyre többen járnak az utcán, miközben drámai módon növekszik a fertőzöttek és a betegek száma. Sajnos, úgy érezzük, hogy az intézkedések és azok betartatása kicsúszik a kormány ellenőrzése alól” – tette hozzá a szövetség vezetője.

Ha a fenntartó úgy dönt, hétfőtől újra elkezdődhet a tanítás az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelkezése értelmében ehhez a diákokat, az egyik szülőt és az iskolai alkalmazottakat is tesztelni kell. A teszt nem lehet hét napnál régebbi. Azokban az iskolákban, amelyek nem vezetik be a tesztelést, továbbra is távoktatás folyik.

  • tasr, fotó: pikist.com