December 21-én a legtöbb bolt bezár, a gyerekeknek elkezdődik a szünet

December 21-től minden bolt bezár, kivételt csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak képeznek. A gyermekek számára egyúttal elkezdődik a szünet. Az intézkedés legalább három hétig lesz érvényben. Ezt Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter és Ján Mikas tiszti főorvos közölte a szerdai sajtótájékoztatóján a szigorított járványellenes intézkedésekkel kapcsolatban.

Az iskolai szünet az óvodákat is érinteni fogja. Krajčí szerint minden a megszokott módon fog zajlani. „Természetesen, azoknak a szülőknek, akiknek feltétlenül szükségük van az óvodákra, az egyes óvodákat összevonják, és nyitnak meg osztályokat. Tehát ez nem lesz korlátozva” – jegyezte meg. A téli szünetnek eredetileg december 23-án kellett volna elkezdődnie.

Az ún. lockdown legalább három hétig lesz érvényben az egész országban, minden egyes járásban. A legrosszabb járványhelyzetben lévő régiókban ez akár hetekkel is meghosszabbodhat – mondta Igor Matovič (OĽANO) kormányfő. Ha a kórházakban fennálló helyzetet sikerül az ellenőrzésünk alá vonni, akkor fokozatosan elkezdhetjük feloldani a lezárásokat, amelyeket az adott járásban mért incidencia fog meghatározni – magyarázta Matovič. Megjegyezte: valahol a lockdown három hétig fog tartani, azaz január 10-ig, a legrosszabb helyzetben lévő régiókban azonban ez az időszak több héttel is meghosszabbodhat.

„A cél az, hogy minden járásban akkor oldódjon fel a lockdown, ha egy olyan járványhelyzetet érünk el, amelyben bárminemű félelem, illetve tesztelés nélkül engedhetjük az iskolába a gyerekeinket, miközben a tanárok vagy a többi személyzet letesztelteti magát” – magyarázta a kormányfő. Hozzátette: ezek után „csendben” már az éttermek belterei is megnyithatnak, miközben a befogadóképességük körülbelül felét használhatják majd ki.

Matovič jelezte: az egészségügyi minisztérium és a közegészségügyi hivatal bemutatja az ún. COVID-automatát, amely a lezárások feloldását fogja irányítani.

Mikas megerősítette, hogy a templomok, mozik és edzőtermek továbbra is az érvényben lévő feltételek mellett működhetnek. A karácsonyi időszak körül megnövekedett templomlátogatás kapcsán jelezte, hogy felveszik a kapcsolatot az egyházak képviselőivel. „Beszélni fogunk a vallási közösségekkel, és határozattan felkérjük ezeket arra, hogy biztosítsák be a megállapított létszámkorlátozásokat” – mondta Mikas. Egyúttal rámutatott az istentiszteletek számának a növelésére mint lehetőségre. A fodrászatokat és más szolgáltatásokat a közegészségügyi hivatal abban a rendeletben fogja meghatározni, amelyet jövő hétfőn fog nyilvánosságra hozni. Az intézkedések hasonlóan fognak kinézni, mint idén húsvétkor – jegyezte meg Mikas. Eszerint a gyógyszertárak, a drogériák, az élelmiszerboltok, az állateledelt árusító boltok és az alapvető szolgáltatások, mint például a benzinkutak, nyitva lesznek.

„Egy olyan utat választottunk, amely a jelenlegi helyzetben elfogadhatóbb az emberek számára, mert már elegük van az egészből, ingerültek, egész évben ezzel a helyzettel foglalkoznak, és talán nem lenne a legszerencsésebb, ha nagy akadályokat gördítenénk eléjük ebben az időszakban” – mondta a tiszti főorvos.

  • tasr, fotó: pixabay.com