A rendelet értelmében be kell zárni az éttermek és kávézók teraszait

Péntektől tilos az éttermek és kávézók teraszainak a működtetése. Az eladást házhozszállítás vagy személyes elvitel formájában lehet megoldani. A változtatásokat a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) rendelete tartalmazza, amely a központi válságstáb döntéseire reagál.
      

A döntést Ján Mikas tiszti főorvos azzal indokolta, hogy továbbra is nő a fertőzöttek, a kórházi kezelésre szorulók és a halálos áldozatok száma. Emlékeztetett: ebben a helyzetben a járványügyi szakemberek számára az emberek egészségének és életének a védelme a legfontosabb. „Az a kötelességünk, hogy olyan intézkedéseket fogadjunk el, amelyekkel a lehető leghatékonyabban tudjuk csökkenteni a fertőzés terjedésének a kockázatát. A megfelelő kompenzáció kialakítása már az egyes tárcák feladata” – mondta Mikas.

A teraszok bezárásával kapcsolatos döntést, mint elmondta, nehéz volt meghozni, és sokáig halogatták. „Nagyon sajnáljuk, de nem tehetjük ki az embereket a fertőzés megnövekedett kockázatának. Amíg nem lesz oltóanyag, korlátoznunk kell az emberek mobilitását, illetve azt, hogy találkozzanak – egyelőre ez az egyetlen hatékony rendelkezésünkre álló eszköz” – magyarázta.

A Pomoc pre gastro nevű kezdeményezés arra figyelmeztetett, hogy a kormány jelenlegi intézkedései mélyen érintik az egész vendéglátóipart, amely a koronavírus következtében már így is nagyon rossz állapotban van. Sokak számára a teraszok működtetése jelentette az egyetlen esélyt és reményt arra, hogy túléljék a telet és a következő hónapokat.

A Zachráňme gastro kezdeményezés bírálta, hogy a bevásárlóközpontok, templomok és hipermarketek továbbra is „tömve lesznek”, de az éttermeknek ezzel „végük”.

A rendelet egyúttal lehetővé tette, hogy az autóiskolák távúton oktathassanak.

  • tasr, fotó: pixabay.com