Čaputová szerint súlyos a helyzet, a jelenlegi intézkedések nem elégségesek

Čaputová szerint súlyos a helyzet, a jelenlegi intézkedések nem elégségesek

Szlovákiában rendkívül súlyos a járványügyi helyzet, a jelenleg érvényben lévő intézkedések pedig nem elégségesek – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök keddi sajtótájékoztatóján. A járványügyi bizottság által javasolt intézkedéstervezetről elismerően nyilatkozott. Felszólította az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen és korlátozzák a találkozásokat a karácsonyi ünnepek előtt és alatt. A politikusokat arra szólította fel, hogy most tegyék félre a vitákat, a munkáltatókat pedig arra, tegyék lehetővé az alkalmazottaiknak, hogy otthon dolgozzanak.

„Rendkívül súlyos a helyzet. Ezt az is bizonyítja, hogy ellenőrizhetetlen a betegek és a fertőzöttek számának növekedése, és kritikus a helyzet a kórházakban is. Nyilvánvaló, hogy a jelenleg érvényben lévő intézkedések nem elégségesek” – mondta, és a felelősségteljes viselkedés, az önfegyelem szükségességét hangsúlyozta. Dicsérte a járványügyi bizottság kezdeményezését, amely a múlt héten több intézkedés bevezetését javasolta. „Nem tudom, milyen formában fogadja el ezeket szerdán (december 16.) a kormány, de nagyon örülnék, ha az ajánlások és az elfogadott rendeletek összhangban lennének a helyzet komolyságával és a szélesebb tudományos közösség is támogatná ezeket” – tette hozzá.

Az államfő arra szólította fel a politikai pártokat, beleértve az ellenzéket is, hogy tegyék félre most a vitákat, és arra kért mindenkit, legyenek szolidárisak a betegekkel és az orvosokkal. „Az intézkedések elutasítása vagy a polgári engedetlenség ma nem a kormánnyal, hanem az orvosokkal, az ápolókkal és a fertőzöttek családjával való szembehelyezkedés” – mondta. Megjegyezte, félre kell most tenni azokat a találgatásokat is, hogy létezik-e a vírus, vagy nem, és hogy az intézkedések segíthetnek-e vagy sem. Úgy fogalmazott, tiszteletben kell tartani a tudományt, és hallgatni kell az orvosokra. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyben dolgozók számára nem lesznek békések az ünnepek, mert szolgálatban lesznek, a betegek ágya mellett. A köztársasági elnök szorgalmazta, hogy korlátozzuk a találkozásokat, és hangsúlyozta, hogy zárt térben másokkal együtt tartózkodni kockázatos. A munkáltatókat arra szólította fel, tegyék lehetővé az alkalmazottaiknak, hogy otthon dolgozzanak, a munkavállalókat pedig arra, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Alexandra Bražinová epidemiológus ismertette a tudósok és a szakértők tíz pontból álló ajánlását: a legszűkebb családi, baráti körben ünnepeljük a karácsonyt; mielőtt találkoznánk a szeretteinkkel, legalább hét napig maradjunk karanténban, vagy végeztessünk koronavírus-tesztet; hordjunk mindig szájmaszkot; lehetőleg minél kevesebbet találkozzunk idegenekkel; inkább telefonon intézzük az ügyeinket; ne menjünk olyan helyre, ahol sok ember tartózkodik; tartsuk be a higiéniai előírásokat – kézmosás, fertőtlenítés, rendszeres szellőztetés; kerüljük a kézfogást; maradjunk aktívak – járjunk a természetben, a friss levegőn; akinek tünete van, maradjon otthon, és tájékoztassa az ismerőseit. A szakember hangsúlyozta, nem az a szégyen, ha megfertőződünk, hanem az, ha titokban tartjuk.

  • tasr, fotó: teraz.sk


Hagyj üzenetet