A korlátozások miatt 33 százalékkal nőtt a depresszió a gyerekek körében

A kijárási korlátozás és az iskolák bezárása miatt 33 százalékkal nőtt azoknak a 18 éven aluli gyerekeknek a száma, akiknél depresszió alakult ki – közölték a szerdai sajtótájékoztatón az oktatási minisztérium képviselői.

Svetlana Síthová, az inkluzív oktatási szakosztály igazgatója arról tájékoztatott, hogy négyszeresére nőtt a mentális problémák előfordulása a kilenc év alatti gyerekek körében. „Ezért is szükséges kinyitni az alapiskolák alsó tagozatát” – magyarázta Síthová.

A minisztérium mentálhigiénés szakértői megállapították, hogy a 14 év alatti gyerekek körében nőtt az öngyilkossági hajlam, 30-szor több a családon belüli erőszak, és a távoktatásban tanuló gyerekek felének okoz nehézséget ez az oktatási forma.

„Az ilyen nehézségek miatt romlik a gyerekek teljesítménye” – figyelmeztetett Síthová. „Nehezebben összpontosítanak, romlanak a kognitív képességeik, a memóriájuk, és nehezükre esik a logikus gondolkodás” – tette hozzá. Ilyen gondjaik még azoknak a gyerekeknek is adódnak, akiknek egyébként nincsenek tanulási nehézségeik. „Ezek a problémák nemcsak a gyerekeket, hanem a pedagógusokat is érintik, és a család életére is hatással vannak” – összegezte Síthová a járványügyi helyzet következményeit és azt, miért fontos elkezdeni az iskolák megnyitását.

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermek- és serdülőkorúak általános gondozásával foglalkozó szakértője azt mondta, tudja, hogy az iskolák megnyitása a jelenlegi járványügyi helyzetben kockázatos. „Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, milyen fontos az iskolába járás, különösen a kisiskolások számára, és azzal, hogy milyen hatással van hosszú távon a távoktatás a gyerekek mentális egészségére” – mondta a szakértő. Prokopová úgy véli, ha minden intézkedést betartanak, a gyerekek „a lehető legnagyobb biztonságban lesznek”.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com