A krónikus betegeket az AstraZeneca vakcinájával oltják be

A krónikus betegeket az AstraZeneca vakcinájával oltják be

A stratégiai ágazatokban dolgozókat és az 55 év alatti, krónikus betegségben szenvedő embereket az AstraZeneca vakcinájával oltják be. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter szerdai tájékoztatása szerint a 150 ezer adag oltóanyag február 9-én érkezhet meg az országba. Szlovákia megpróbálja beszerezni a COVID-19 elleni orosz Szputnyik vakcinát is.

Az oltási stratégia értelmében az AstraZeneca vakcinájával olthatják be a pedagógusokat is – közölte Krajčí. A miniszter megerősítette, hogy az egészségügyi minisztérium engedélyt adhat olyan oltóanyag használatára is, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem hagyott jóvá. Ilyen például a Sputnik vakcina is. Ezt tartja az egyik lehetséges megoldásnak a minisztérium.

Újabb 8,4 millió darab antigéntesztet sikerült beszereznie az Állami Tartalékalapnak (SŠHR). Elegendő teszt áll rendelkezésre az országban – jelentette be Krajčí. A miniszter arról tájékoztatott, hogy az állam kétmillió darab kisebb méretű, két centiméteres antigénteszt megvásárlását is tervezi. Ezeket elsősorban az iskolákban használnák, de egyelőre nincs kellő mennyiségű ilyen teszt a piacon.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet