Hétfőn lép érvénybe az ún. COVID-automata, a „jobb” helyzetű járásokban ritkábban fognak tesztelni

Hétfőtől (február 8.) érvénybe lép Szlovákiában az ún. COVID-automata. Ezt a pénteki online kormányülés után jelentette be Igor Matovič (OĽANO) kormányfő. A kormány emellett elfogadott egy határozatot, mely szerint hétfőtől jelentősen módosul az irányítási koncepció a járványellenes óvintézkedésekkel összefüggésben.

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter hozzátette: a hét napnál nem régebbi koronavírus-tesztet nem hétfőtől (február 8.), hanem csak szerdától (február 10.) fogják kérni a munkába járóktól. „Ha egy régióban javulni fog a helyzet, nem hetente, hanem csak két- vagy háromhetente kell majd teszteltetni” – közölte a tárcavezető. Ha azonban valaki tömegközlekedéssel jár munkába, minden héten friss tesztre lesz szüksége, függetlenül attól, hogy jobb vagy rosszabb helyzetben lévő járásban lakik-e.

Krajčí bejelentette: a fekete fázisban lévő járásokban nem nyitnak meg az iskolák. Fekete besorolású a Simonyi (Partizánske), Vágsellyei, Aranyosmaróti (Zlaté Moravce), Nagyrőcei, Rozsnyói, Báni (Bánovce nad Bebravou), Galgóci (Hlohovec), Nagyszombati és Garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) járás. Az ún. bordó járásokban a regionális közegészségügyi hivatal munkatársai döntik el, hogy a helyzet engedi-e az iskolák újranyitását. Emellett minden szülő szabadon eldöntheti, hogy elküldi-e a gyerekét az iskolába, vagy maradnak inkább a távoktatásnál.

A kormány a pénteki ülésén abban is megegyezett, hogy a természetbe negatív koronavírusteszt nélkül is lehet majd menni, de csak az adott járáson belül. Természetjárás céljából ugyanakkor át lehet menni más járásokba is, de ebben az esetben már szükség lesz negatív koronavírustesztre.

Krajčí üdvözli, hogy a COVID-automata az epidemiológusok ajánlásaival összhangban kerül bevezetésre. Hozzátette: többé-kevésbé az eddigi óvintézkedések maradnak érvényben.

A miniszter megerősítette, hogy megnyithatnak a kertészetek és a kertészeti cikkeket árusító boltok. Hozzátette: ezt helyes lépésnek tartja, hiszen a kinti kertészkedés egészségügyi szempontból is hasznos.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com