Módosították a sorrendet: az AstraZeneca vakcináival első körben a tanárokat fogják beoltani

Az AstraZeneca gyártó vakcináival, melyek várhatóan jövő héten érkeznek Szlovákiába, első körben azokat a tanárokat fogják beoltani, akik bemennek tanítani az iskolákba. Ezt a pénteki kormányülés után jelentette ki Marek Krajčí egészségügy-miniszter, hozzátéve: módosították az oltási stratégiát, így a tanárok előnyt fognak élvezni, és még a kritikus infrastruktúra dolgozói előtt beoltják őket.

Branislav Gröhling oktatási miniszter megerősítette, hogy az utóbbi hetekben többször is tárgyalt Krajčíval a pedagógusok vakcinázásáról. „A hétfőn (február 8.) érkező oltásokat azoknak a tanároknak és alkalmazottaknak szánjuk, akik bemennek tanítani az óvodákba és az alapiskolákba” – közölte Gröhling a közösségi hálón.

Hozzátette: az Állami Tartalékalapból 100 000 védőmaszkot és 21 000 arcvédő pajzsot utalnak ki az iskoláknak, ezeket jövő héten fogják széthordani.

A pedagógusközösség, több oktatási szervezet és néhány politikus is szorgalmazta a pedagógusok előnyben részesítését a vakcinázás során. Ezt azzal indokolták, hogy az iskolákba visszatérő tanárok közvetlen, szoros kapcsolatban lesznek a diákjaikkal, így magas lesz annak a kockázata, hogy megfertőződnek az új koronavírussal.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com