Új járványellenes intézkedéseket fogadott el a kormány, ha nem válnak be, keményebb korlátozások jöhetnek

Új járványellenes intézkedéseket fogadott el a kormány, ha nem válnak be, keményebb korlátozások jöhetnek

A kormány új intézkedéseket fogadott el, amelyeknek a következő három hétben, március 1-jétől 21-ig csökkenteniük kellene a mobilitást, lassítani a fertőzés terjedését, elkerülni a vírus új variánsainak bejutását Szlovákiába a kockázatos országokból, és csökkenteni a kórházban ápolt betegek számát – tájékoztatott a TASR. Amennyiben március 21-ig nem lesz semmilyen hatása az intézkedéseknek, súlyos kijárási korlátozást, a termelés leállítását és az ország lezárását helyezik kilátásba. Az intézkedéseket a kormány a vasárnapi online ülésén fogadta el az állam és a tudósok részvételével február 23-25. között lezajlott, háromnapos tárgyalássorozat után. 

 Az intézkedés betartásának javulását kedvezmények és ellenőrzések révén akarják elérni.  A karanténba kényszerülő háztartások minden tagja részére COVID-hozzájárulást vezetnek be, hogy motiválja az embereket a karantén szigorú betartására. A járvány miatti betegállományért (PN) és a családtag ápolásáért (OČR) járó díjat is megemelik. Fokozottabbá válnak a karantén betartásának véletlenszerű ellenőrzései, és bevezetik az e-karantént, amint rendelkezésre áll a működőképes applikáció – közölte a TASR.

Kötelező lesz az FFP2 maszk

Az intézkedések második köre a COVID-19 megbetegedéssel küzdő betegek kórházi kezelés előtti gyógyításának javítását érinti.  Március 8-tól kötelező lesz az FFP2 védőmaszkok viselése az üzletekben és a városi tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden épület belsejében. Az intézkedés nem vonatkozik a gyermekekre, ők védőmaszkot használnak majd. A nyugdíjasoknak nyomatékosan javasolják, hogy a számukra kijelölt idősávban vásároljanak, ugyanebben az időszakban intézhetik a bevásárlást az egészségkárosodott személyek és kísérőik is (igazolvány alapján).

Bevezetésre kerül az elengedhetetlenül szükséges, ún. jelenléti munkavégzés. A munkába járóknak igazolással kell rendelkezniük a munkáltatótól, amelyen feltüntetik a munkaidőt és a munkavégzés helyét. Az óvoda- és iskolalátogatást a jelenléti munkát végző alkalmazottak gyermekeinek teszik lehetővé, ez a rendelkezés az óvodásokat és az alsó tagozatos tanulókat érinti. Az alkalmazottak és a tanulók hetente kétszer ún. öntesztet fognak végezni. A teszteket a háztartásokba juttatják majd el, a pozitív eredményeket RT-qPCR teszttel ellenőrzik.

Túra a járáson kívül, pozitívan teszteltek boltba járása – megszűnnek a kivételek

Megszűnik a járás határán kívüli természetjárást szabályozó kivétel. A pozsonyi lakosok a kerület egész területén, a kassaiak a Kassa-vidéki járásba is tehetnek sétákat. A kijárási korlátozások alóli minden kivétel az 5.00 és 20.00 óra közötti időszakra korlátozódik. 20.00-tól 1.00-ig kijárási korlátozás van érvényben, kivételt a szükséges orvosi ellátás és munkába utazás képez.

Nem mehetnek boltba és nem hagyhatják el az otthonukat azok a személyek, akiknek pozitív lett a tesztjük. Csak az orvost vagy a gyógyszertárat kereshetik fel indokolt esetben. Az eddigi kivételt, ami lehetővé tette számukra például az élelmiszer vásárlást, március 8-án szüntetné meg az országos tisztifőorvos.

A tervek szerint sürgősen bevezetnék a minimum 500 véletlenszerűen kiválasztott pozitív COVID-19 mintán végzett heti szekvenálást. Kéthetente tesztelnék az összes pozitív mintát a vírus brit és a dél-afrikai mutációinak kiszűrésére. A tesztelésnek a tünetekkel rendelkező személyekre, a gócpontokra és a lehetséges járványgócokra kellene összpontosítaniuk. Az oltási stratégiát a rendelkezésre álló adatok és a klinikai vizsgálatok alapján aktualizálják. A kormány által elfogadott rendelet szerint megújul a COVID automata is, és szigorítják az átkelést a határokon – számolt be a TASR hírügynökség.

  • rozsnyovidek/tasr, fotó: teraz.sk


Hagyj üzenetet