Heger: Arra törekszünk, hogy a krónikus betegek is hozzájussanak az oltáshoz

Az egészségügyi minisztérium intenzív munkát folyat annak érdekében, hogy mindazokkal együtt, akik a koruknál fogva jogosultak a vakcinára, a krónikus betegeket is beoltsák a COVID-19 betegség ellen. Ezt Eduard Heger (OĽANO) megbízott egészségügy-miniszter közölte a TASR megkeresésére pénteken.

„Úgy vélem, maguk a krónikus betegek is észlelik, hogy egyre többen kapnak közülük meghívót az oltóközpontokba” – mondta a miniszter, hozzátéve: a tárcán belül megállapodtak abban, melyik diagnózis élvez elsőbbséget. Heger hangsúlyozta, hogy a beoltott krónikus betegek száma fokozatosan növekszik.

A korona.gov.sk weboldalon közzétett statisztika szerint péntekig összesen 853 069 ember kapta meg az első, és 253 635 a második adag oltóanyagot. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adatai szerint 100 000 lakosból több mint 13 507 kapta meg az első, és több mint 5715 a második vakcinát.

Mária Lévyová, a páciensek jogait védő szövetség (AOPP) elnöke a TASR hírügynökségnek megerősítette, hogy az onkológiai páciensek már megkapták az első meghívókat az oltóközpontokba. Hozzátette: a tárcával az egészségbiztosítók is felvették a kapcsolatot.

„Az egészségbiztosítók adatbázist vezetnek a pácienseikről. Tudják, kik az onkológiai betegek. Tehát bízom benne, hogy fokozatosan, a különböző típusú betegségek súlyossága szerint be fogják hívni a pácienseket az oltásra” – közölte Lévyová, hozzátéve: üdvözölnék, ha a szóban forgó betegek a kórházakban berendezett oltóközpontokban kapnák meg a vakcinát, hiszen itt az esetleges nem kívánt mellékhatások jelentkezése esetén biztosított az orvosi ellátás.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Szeptember óta 165 sárgaságos megbetegedést regisztráltak Kassán és környékén
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják